Faro. De stad waar je met het vliegtuig arriveert, als je in de Algarve op vakantie gaat. Maar Faro is meer. Het heeft een gezellig voetgangersgebied en leuke terrassen aan het water. Een kerk met een knekelkapel. En vooral de oude stad is een verrassing!
Dit artikel is een update.
Wij bezoeken Faro vanaf Moncarapacho. Het is op de fiets te doen, maar wij gaan een paar keer (in coronatijd) met een huurauto en ook een keer met de trein vanaf station Fuseta-Moncarapacho. Tip: ga niet op zondag, want dan zijn veel winkels dicht en is het centrum minder levendig dan op andere dagen. Een (foto-)verslag:
Inhoudsopgave
Eindpunt N2
Faro ligt aan het einde van de N2, de weg van noord naar zuid door het binnenland van Portugal. Lees mijn verslag van onze campertrip door Portugal over de N2.
Ria Formosa
Faro is een goede uitvalsbasis om het natuurgebied de Ria Formosa te ontdekken. Met bijvoorbeeld een rondvaart of de veerboot. Die vertrekt vanaf de kade langs de vestingmuur. Lees ook mijn blog over dit natuurgebied: Ria Formosa, natuurgebied in de oostelijke Algarve.
[Lees verder onder de advertenties]
Stadscentrum Faro
Poorten bij de oude stad van Faro
Via de Arco da Vila en de Arco do Repousa loop je de oude vesting van Faro binnen.
Arco da Vila
De Arco da Vila is een monumentale, neoklassieke poort met restanten van de originele Moorse muur. De naam betekent Boog van het Dorp. Deze poort vind je bij de haven, achter het parkje.
Arco do Repousa
De Arco do Repousa is gebouwd door de Moren, al heette de poort toen nog niet zo. De Christenen veroverden in 1249 de stad onder leiding van koning Afonso III. Zij rustten hier uit en daarom kreeg de poort de naam Arc de Repouso (= Boog van Rust). Je vindt hem aan de oostkant van de oude stad van Faro.
Oude stad van Faro
In de oude stad van Faro kun je heerlijk door de smalle straatjes dwalen. De sfeer is er – zeker ’s winters – heel verstild. Geen winkels, geen grote groepen toeristen. Gelukkig wel een paar leuke terrassen. En een museum in een mooi oud klooster.
Gemeentelijk museum van Faro
In het 16e-eeuwse Convento de Nossa Senhora da Assunção (= Klooster van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming) is nu het Museu Municipal (= gemeentelijk museum).
De belangrijkste collectie van dit museum bestaat uit vondsten uit de prehistorie tot de Middeleeuwen. Uit de Romeinse tijd o.a. het prachtige Mosaico do Oceano. Je zou in het museum ook objecten kunnen bekijken die uit het Paleis van Estoi verhuisd zijn toen dat een hotel werd, maar de museummedewerker die we daar naar vroegen wist daar niets van en we vonden ze zelf ook niet.
Lees ook mijn blogartikel Paleis van Estoi en de ruïne van Milreu.
Igreja do Carmo
Een belangrijke bezienswaardigheid van Faro is de Igreja do Carmo. De bouw van deze kerk is gefinancierd met goud uit de Portugese kolonie Brazilië. Achter de kerk staat in een kleine, ommuurde tuin de Capela dos Ossos (= bottenkapel). De botten en schedels in de kapel zijn van de ruim 1200 karmelietenmonniken die bij de kerk begraven lagen. Toen de begraafplaats naast de kerk te vol werd, is het kapelletje gebouwd.
De ingang van de kapel is rechts van het hoofdaltaar. De Capela dos Ossos is zomers doordeweeks geopend van 9.00-13.00 uur en van 15.00-18.00 uur, en op zaterdag alleen in de ochtend. Op zondag is de kapel gesloten. En de winter kunnen de openingstijden afwijken; toen wij er de eerste keer waren, was de kerk – en dus de kapel – alleen vanaf 15:00 uur open.
This entry was posted in Europa