“Hebben jullie soms een camera in de brievenbus opgehangen?” Onze zoon verbaasde zich erover hoe ik precies weet welke post er bij ons thuis bezorgd wordt. Ik vroeg hem namelijk zo nu en dan vanuit het buitenland of hij de brief van bijvoorbeeld de Belastingdienst wilde openmaken en er een foto van wilde sturen. Nee, geen camera in de brievenbus; ik heb de PostNL-app op mijn mobiel geïnstalleerd. Een handige app voor als je langere tijd op reis bent en toch je post wilt ontvangen. In dit artikel bespreek ik deze app en geef ik nog meer tips over het lezen van je post waar ter wereld je ook bent.
Inhoudsopgave
Op reis en je post ontvangen met de PostNL-app
Natuurlijk ontvang je je post niet daadwerkelijk met de PostNL-app. Maar de app geeft een notificatie als er post onderweg is. En ik precies zien welke post PostNL bij ons bezorgt (helaas niet de post via andere bezorgdiensten). Je ziet alleen de voorkant van de envelop en niet de inhoud. Onze zoon is naar een eigen appartement verhuisd, en wij hebben nu een huurder. Die geeft onze post door aan onze buurvrouw. Zij checkt in overleg met mij de inhoud. En zo nodig stuurt zij een foto via WhatsApp, zodat wij via e-mail onze zaken kunnen afhandelen. Zo ontvangen wij toch onze post als we op reis zijn.
Papieren abonnementen opzeggen
Er wordt tegenwoordig nog maar zo weinig fysieke post bezorgd, dat onze (buiten)brievenbus niet dagelijks gecheckt hoeft te worden. Vooral omdat wij ter voorbereiding van ons veelreizend bestaan zo veel mogelijk papieren abonnementen opgezegd hebben.
E-mails in plaats van papieren post
Bijna alle post kan tegenwoordig papierloos. Brieven van de Belastingdienst krijgen we via de Berichtenbox-app. Wim, die zo nu en dan voor controle naar het ziekenhuis moet, logt in zijn persoonlijke omgeving in om afspraken te checken. En in zijn dossier popt op ons verzoek zelfs een notificatie op dat hij echt alleen via de mail bereikbaar is. En zo zijn er bij de meest instanties mogelijkheden voor digitaal contact.
Op reis je post ontvangen – doorstuurservice
Heb je geen familielid of kennis in de buurt wonen, die de post voor je checkt, dan kun je een bekende vragen of je je post naar hem/haar kunt laten doorsturen en of zij deze willen checken. De doorzendservice is alleen niet goedkoop. Kijk op www.postnl/doorzendservice voor de meest actuele informatie.
Postadres – briefadres – woonadres
Postadres
Het kan gunstiger zijn om een kennis of familielid te vragen of je zijn/haar woonadres als postadres mag doorgeven aan instanties en relaties. Dit heeft geen juridische consequenties. Je kunt de verhuisservice van bijvoorbeeld PostNL gebruiken voor deze adreswijziging. Belangrijk: stuur instanties als de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel een apart bericht (via hun website), zodat zij weten dat je alleen je postadres wijzigt, en niet je woon-/vestigingsadres.
Op reis post ontvangen – postverwerking door professioneel bedrijf
Een alternatief voor bovenstaande is een postadres bij een professioneel bedrijf dat je post kan verwerken. Op internet vind ik bijvoorbeeld PriPost en Postverzorging.nl. Ze houden je post voor je vast, sturen deze door naar je tijdelijke adres of scannen hem voor je. Aan jou de keuze; ideaal. Je moet alsnog natuurlijk wel aan al je relaties (privé en zakelijk) je postadres doorgeven. Never said it would be easy…
Briefadres
Als je geen woonadres in Nederland hebt, bijvoorbeeld omdat je de huur van je huis hebt opgezegd of je huis verkocht hebt om in je camper rond te trekken, kun je jezelf inschrijven op het adres van iemand die je kent. Dat heet een briefadres. Meer informatie over inschrijven vind je op de website van de Rijksoverheid. En je kunt het beste bij je gemeente waar je een briefadres wilt hebben naar de exacte regels informeren, gemeentes hanteren namelijk niet altijd dezelfde. Lukt het je niet om een briefadresgever te vinden? Dan moet de gemeente je sinds 1 januari 2022 verplicht inschrijven op een briefadres. Eventueel zelfs op het adres van het gemeentehuis.
Woonadres in Nederland
Een optie is ook om je daadwerkelijk in te schrijven bij bijvoorbeeld een familielid. Je geeft dan je verhuizing door aan de gemeente, en geeft zijn of haar adres door als jouw woonadres. Onderzoek samen van tevoren wel goed de eventuele consequenties voor de hoofdbewoner(s), bijvoorbeeld voor de gemeentelijke belastingen, hypotheek, huurtoeslag of de uitkering. En check of door jouw inschrijving het aantal bewoners van de woning niet hoger wordt dan wettelijk is toegestaan.
Uitschrijven
Als je langer dan 8 maanden weg bent, moet je je officieel helemaal uitschrijven uit Nederland. Ook in deze situatie kun je gebruik maken van bedrijven als PriPost of Postverzorging om je post te ontvangen als je op reis bent. Maar let op: je kunt een postadres via een bedrijf als PriPost of Postverzorging niet gebruiken als woon- of briefadres voor de gemeente. Je moet dan in het buitenland ook op een adres ingeschreven staan.
Zelf reizen wij meer dan 8 maanden per jaar, maar schrijven ons niet (telkens) uit Nederland uit. We hebben namelijk onze woning aangehouden (en alleen een kamer verhuurd) en we hebben geen vaste verblijfplaats in het buitenland.
Waardeer je dit bericht? Overweeg dan als je dankjewel om een virtuele kop koffie voor me te kopen (via de knop of de QR-code):
Lees ook mijn blogbericht Kaart sturen vanuit het buitenland.
Dit artikel is voor het laatst in december 2023 geüpdatet.
Wat een handig overzicht van de mogelijkheden. Let op, als je je uitschrijft (ook al is dat alleen maar omdat je op reis bent en even geen woonadres hebt) dan bouw je minder AOW op. Zo betaal ik na mijn 66ste alsnog voor mijn trektocht door Amerika op mijn 24ste.
Dank je. Het kostte mij heel wat research om tot dit overzicht te komen. Termen als ‘postadres’ en ‘briefadres’ worden bijvoorbeeld vaak ten onrechte door elkaar gebruikt. Over dat langer dan 8 maanden reizen en verplicht uitschrijven kan ik nóg wel een blog schrijven. (Ik vond het al lastig genoeg om me te beperken, haha.) Zelf kiezen wij er bewust voor om ingeschreven te blijven en dus zijn wij van plan maximaal 8 maanden per jaar te reizen. Op zich bouw je maar 2% minder AOW op per jaar dat je niet in Nederland ingeschreven staat, maar we hebben ook geen zin in de rompslomp die er nog meer bij komt kijken als je je uitschrijft.