Fietsen in Parijs! We hebben het al eerder gedaan, dus we zijn ondertussen ervaren. Ook deze keer wisselen we fietsen af met wandelen. De vorige keer (link onderaan dit artikel) volgden we bij het fietsen veilig de routes van een fietsgids; deze keer durven we het aan om op de bonnefooi door de stad te fietsen.
Er zijn veel fietspaden in Parijs, die je jammer genoeg vaak moet delen met de lijnbus en taxi’s. Maar waar we het op de weg te druk vinden, fietsen we over de stoep en waar het op de stoep te druk is, lopen we gewoon een eindje.

Marché Grenelle
Als we op een ochtend voor ons eerste kopje koffie in een café neerstrijken, blijkt er aan de overkant van de straat een markt te zijn: Marché Grenelle. Altijd leuk en zeker deze, want hij strekt zich een heel eind uit onder de bovengrondse metrolijn! We kopen er alvast een stokbrood en beleg voor lunch in een parkje en fietsen door naar het startpunt van de wandeling, die we voor vandaag in de planning hebben.

Oudste warenhuis ter wereld
Die wandeling, in het 7e arrondissement, (uit Le guide du promeneur de Paris, zie dit bericht) valt een klein beetje tegen, want de beschrijving belooft een aantal verborgen tuinen, maar die blijken zo verborgen te zijn (achter gesloten poorten of ‘verboden toegang’-bordjes) dat we ze niet kunnen bekijken. Gelukkig valt er zonder verborgen tuinen nog genoeg te genieten, met als verrassend slot het oudste warenhuis ter wereld; de Bon Marché (nu Conran), mede ontworpen door Eiffel. Vanwege de schitterende buiten- en binnenkant nog steeds een bezoek waard!

Grand Palais en Petit Palais
Vanuit de verte hebben we al vaak de grote glazen koepels bewonderd en op een dag fietsen we er dan eindelijk maar eens naar toe; het Grand Palais, tussen de Seine en de Champs-Élysées. We bewonderen het schitterende tentoonstellingsgebouw van buiten uitgebreid, maar gaan uiteindelijk bij het overbuurmeisje – het Petit Palais – naar binnen. Want gratis ;-).

Tuilerieën en warenhuis Printemps
Daarna genieten we van de zon en een crêpe in de Tuilerieën en vervolgens van de zon en een kop koffie op het net-niet-op-het-dak-terras van het grote warenhuis Printemps.


Streetart in het 13e
Het 13e arrondissement is een waar openluchtmuseum, met flatgebouwhoge murals, geschilderd door prominente Franse en buitenlandse artiesten. We volgen vandaag een wandeling die ik op internet heb gevonden. Blijkbaar is deze niet super actueel, want de eerste 3 aangegeven murals bestaan niet meer, o.a. doordat de gebouwen waar ze op geschilderd waren inmiddels afgebroken zijn. Dat is het lot van streetart… Gelukkig blijken er nog genoeg over te zijn!

Kleurrijk Belville en Ménilmontant
We gaan ook nog op ontdekkingstocht door de multiculturele wijken Belville en Ménilmontant.

In de typisch Parijse of juist alternatievere restaurantjes in deze wijken kun je heel betaalbaar eten. Ik eet er bijvoorbeeld Confit de Canard voor maar € 12,50. Vanaf het hoogste punt van Parc de Belville heb je een weids uitzicht over Parijs.

Marché aux Puces de Saint-Ouen
Op Google Maps ziet het er zo makkelijk uit. Maar één verkeerde afslag en we klunen met de fiets aan de hand langs de ene na de andere bouwput. Gelukkig maakt de bestemming voor vandaag – Le Marché aux Puces de Saint-Ouen, een enorme vlooienmarkt – alles goed. Je moet eerst even langs de stalletjes met rommelmarkt-rommel en goedkope fabriekspartijen kleding en schoenen, maar dan kom je bij de échte vlooienmarkt. Eigenlijk zijn het 14(!) markten, verdeeld over verschillende straten en markthallen, met allemaal kleine antiek- en vintagewinkeltjes.

Jardin des Serres d’Auteuil
Op een kwartiertje fietsen van de camping, aan de rand van het Bois-de-Boulogne is de Jardin des Serres d’Auteuil. We dwalen een tijdje door de oude kassen.


La Seine Musicale
We fietsen door naar La Seine Musicale, een enorm theatercomplex dat in 2017 geopend is. De schil om de koepel van de grote theaterzaal zorgt voor schaduw én energie. Hij is namelijk bedekt met zonnepanelen die voldoende electriciteit voor het hele complex genereren. Het complex staat op een eiland (Île Seguin) in de Seine. Het hele eiland was het terrein van een Renaultfabriek. Deze sloot in 1992 zijn deuren en in 2005 werden de oude gebouwen afgebroken. Nu wordt het hele eiland ontwikkeld tot cultureel centrum. Het is nog lang niet af; goede reden om nog eens terug te gaan, dus.


Tussenstop in Antwerpen
Parijs – Amersfoort is maar 500 km. Toch knippen we de terugrit in tweeën. Kunnen we ‘s avonds Antwerpen nog even in. Vanaf Camping de Molen is het maar 10 minuten fietsen naar de binnenstad (via de Sint-Annatunnel).



Onze uitvalsbasis in Parijs was Camping de Paris. Update 2020: jammer genoeg zijn de prijzen sinds onze laatste verblijf, in 2018, sterk gestegen. Dus neem dat mee in je overwegingen om hier wel of niet te verblijven tijdens je bezoek aan Parijs.
Lees ook mijn bericht over ons bezoek aan Parijs in 2013: Onbekend Parijs
This entry was posted in Europa