Onderweg naar Istrië (Kroatië) hebben we een korte tussenstop in Salzburg. We maken er een relaxte mini-citytrip van.
Inhoudsopgave
Reisemobilstellplatz Salzburg
Halverwege de middag arriveren we met de camper op Reisemobilstellplatz Salzburg en daarvandaan pakken we de lijnbus naar de stad. Een ideale verbinding! We zitten uitgebreid op een terras (ondertussen zit ik te werken), slenteren rond, bekijken de stad vanaf de Hoge Festung, werpen een blik op Schloss Mirabel en eten een hapje bij Café Mozart.
Lees ook mijn bericht Rondje Istrië.
Schloss Mirabel in Salzburg
Schloss Mirabell is één van de bekendste bezienswaardigheden van Salzburg. Vooral vanwege de prachtige tuin. Het paleis en de tuin staanop de UNESCO-werelderfgoedlijst. Aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau liet het paleis aan het begin van de 17e eeuw bouwen. Tijdens de 30-jarige oorlog (1618-1648) maakte het deel uit van de verdedingswerken van de stad. Een bijna alles verwoestende stadsbrand in 1818 richtte grote schade aan het paleis. Alleen de westelijke gevel en de binnenplaats bleven bewaard.
Het paleis werd in laatclassicistische stijl herbouwd. De westzijde van het paleis geeft een goede indruk van hoe het slot er oorspronkelijk uitzag.
Prachtige tuin
De tuin van Schloss Mirabell is in een strak 18e-eeuwse ontwerp aangelegd. Kenmerkend zijn de verschillende niveaus, die onderling verbonden zijn met trappen.
Festung Hohensalzburg
Festung Hohensalzburg is de burcht die hoog boven de stad uittorent, op de top van de Festungsberg. Hij is 250 meter lang en 150 meter breed en daarmee een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa.
Hohensalzburg werd gebouwd in opdracht van de prins-aartsbisschoppen van Salzburg. De bouw startte in 1077. In 1462 werd de burcht versterkt met vier torens en de eeuwen daarop werd de burcht nog een aantal keren verder versterkt. Maar sinds het midden van de 17e eeuw vonden geen grootschalige veranderingen meer plaats.
Hohensalzburg werd slechts één keer belegerd, tijdens de Duitse Boerenoorlog (1525-1526), en bleef mede daardoor in goede staat. Tijdens de napoleontische oorlogen vluchtte de laatste prins-aartsbisschop naar Wenen en werd de burcht zonder verzet prijsgegeven.
Bezienswaardigheden Salzburg
Toeristische informatie
Natuurlijk is er in Salzburg veel meer te zien. Informatie over de bezienswaardigheden vind je op de website van het toeristenbureau.