Bitola is na de hoofdstad Skopje de grootste stad van Noord-Macedonië. Het is een moderne stad met veel bezienswaardigheden. Een superleuke bestemming voor een citytripje dus!
Op camping Peshku vertelt een Albanese man ons van alles over de geschiedenis van Albanië. Hij heeft het onder andere over de oude Albanese stad Manastir, die nu Bitola heet en in Noord-Macedonië ligt. Na wat googelen lijkt het ons een mooi volgend reisdoel na camping Peshku. En dat is het!
Bitola is een moderne stad, met als middelpunt een gezellig voetgangersgebied – de Širok Sobak. Een brede straat met heel veel restaurants en koffietentjes. Vergeet niet naar boven te kijken, naar de bijzondere architectuur! En verder heeft de stad een oude bazaar, een overdekte markthal en verschillende musea. En een Romeinse opgraving met héle bijzondere mozaïekvloeren.
[Lees verder onder de foto’s]
Inhoudsopgave
Geen eigen vervoer? Ontdek Bitola vanuit Skopje:
Gratis camperplek bij de binnenstad
We staan met de camper op een grasveld bij een parkeerplaats vlák bij het voetgangersgebied van Bitola. Helaas ook vlák bij een kermis met kéiharde, (door)dreunende muziek. Die duurt tot diep in de nacht. Maar op de één of andere manier slapen we toch heerlijk, dus het is wat mij betreft een prima overnachtingsplekje. Het is een betaalde parkeerplaats, maar buitenlanders mogen er gratis staan, en ook overnachten.
Geschiedenis van Bitola
Bitola is een van de oudste steden in Noord-Macedonië. Philippus II, de vader van Alexander de Grote, stichtte de stad in de 4e eeuw voor Christus als Heraclea Lyncestis. Het was een belangrijke nederzetting van de Griekse oudheid tot de vroege Middeleuwen. Je kunt de resten van de oude stad nog bekijken. De archeologische opgraving ligt 2 km van Bitola en is echt een bezoek waard! Je vindt meer informatie over de opgraving op de website Discovering Macedonia.
Klooster
Bitola was van 1836 tot 1867 de hoofdstad van Roemelië, dat is het Europese deel van het Ottomaanse rijk. De stad heette vroeger Manastır of Monastir, dus ‘klooster’. En de naam is eigenlijk nog hetzelfde, want Bitola komt van het oud-Slavische woord ‘klooster’. Sinds de Ottomaanse periode staat Bitola bekend als ‘de stad van de consuls’, omdat veel Europese landen consulaten in Bitola hadden.
Bitola maakte van de 8e tot de 11e eeuw deel uit van het Eerste Bulgaarse rijk. Daarna hoorde het bij het Byzantijnse rijk. En dat was op zijn beurt in de 14e eeuw kort deel van het Servische rijk.
Je leest meer over de geschiedenis van Bitola op de Wikipediapagina over Bitola.
This entry was posted in Europa