Op een snikhete dag in augustus 2020 leidde mijn broer mij rond in de nieuwe bibliotheek BIEB op NEUDE in Utrecht. Een prachtig voorbeeld van herbestemming (en lekker koel 😊)! Ook als je geen boek wilt lenen de moeite waard om uitgebreid te bekijken.
Inhoudsopgave
Rondleiding door de bibliotheek Bieb op Neude
De Bieb op Neude is gevestigd in het voormalige postkantoor tussen de Neude en de Oudegracht in Utrecht. Hij is in mei 2020 in gebruik genomen. Je kunt een 50-minuten durende rondleiding door de bibliotheek boeken. Dat is natuurlijk minder persoonlijk dan een rondleiding door je broer, maar zeker ook heel interessant.
Kunstwerk in de Bieb op Neude – monument voor het digitaal falen
Bij de roltrappen op de begane grond van de Bieb op Neude hangt een groot lichtsculptuur van plexiglas. Het ledlicht schijnt telkens anders door de doorzichtige lamellen en de beschilderde lagen. Daardoor ziet het kunstwerk er steeds anders uit. Kunstenaar Jop Vissers Vorstenbosch (1986) wil zo de vraag stellen hoe we om moeten gaan met de eindeloze hoeveelheid informatie uit de digitale wereld. En hoe we tussen die ruis focus en nieuwe inzichten kunnen vinden.
Niet alleen de Bieb op Neude is gevestigd in het oude postkantoor
Behalve de bibliotheek zijn in het enorme gebouw van het postkantoor een aantal winkels en een café gevestigd. Namelijk: leuke-spullen-winkel Søstrene Grene, stadscafé Meneer Potter de bekende boekhandel Broese, buitensportwinkel Bever en een Albert Heijn foodmarket. En in de bibliotheek zelf kun je trouwens veel meer dan alleen boeken lenen. Er zijn studie- en werkplekken, je kunt er (binnenkort) wat eten en drinken bij NODA Eetbar & Deli, je kunt er films zien, en talkshows, lezingen en allerlei andere culturele en educatieve evenementen bijwonen.
Mijn tip (of eigenlijk die van mijn broer): begin of eindig je bezoek aan de bibliotheek bij meneer Potter. En loop vooral ook even bij Broese naar binnen. Zowel het café als de boekhandel hebben – naast lekker eten/drinken en mooie boeken – een bijzonder interieur.
Geschiedenis van het gebouw
Het hoofdpostkantoor aan de Neude is tussen 1919 en 1924 gebouwd, op de plek van de Rijksmunt-gebouwen. Het is ontworpen door Joseph Crouwel. Deze architect is beïnvloed door de Amsterdamse School. Als bouwwerk won Utrecht een prachtig modern monument, staande in het hartje van het drukke stadsgewoel, staat in Geschiedenis van het Postwezen in de stad Utrecht uit 1939.
Beelden in de Bieb op Neude
De hal van de Bieb op Neude heeft opvallende bakstenen bogen en er staan beeldhouwwerken van kunstenaar H.A. v.d. Eijnde (1869-1939). Vijf werken beelden de werelddelen uit en een zesde beeld laat ‘Handel en Welvaart’ zien. Zij symboliseren dat post landen en mensen over de hele wereld met elkaar verbindt. Bij de hoofdingang van het postkantoor staan twee beelden van leeuwen die destijds een cadeau van ‘de Utrechtsche burgerij’ waren.
Postkantoor en telefooncentrale
In het Rijks Post-, Telegraaf- en Telephoonkantoor was naast de posterijen een grote telefooncentrale gevestigd. Zo’n ouderwetse met kabels, waar je nog letterlijk ‘verkeerd verbonden’ kon worden. Het postkantoor werd gesloten in 2011. De KPN gebruikte het gebouw nog tot 2015 als telefooncentrale. En in de zomer van 2017 startte de grote verbouwing.
Meer herbestemming
In Leeuwarden is de bibliotheek gevestigd in de voormalige gevangenis. Ook zo’n mooi voorbeeld van herbestemming. Ik schreef er dit artikel over: Geboeid door de Blokhuispoort.
Lees ook mijn andere artikelen over herbestemming.
This entry was posted in Europa