Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is echt een bezoek waard. Vanwege de gezellige binnenstad, de grachten met terrasjes, het park de Prinsentuin, de streetart, en de aandacht voor cultuur. De stad was in 2018 zelfs culturele hoofdstad van Europa. Wij komen er graag!
Inhoudsopgave
Foto-impressie van Leeuwarden:
Oldehove
‘Jou my in stoer, dan spring ik der oer’. Mijn moeder, die in Leeuwarden geboren en opgegroeid is, zei dit rijmpje over de Oldehove vaak. (‘Geef mij een stuiver en ik spring er overheen’.) De grap is natuurlijk dat het de stuiver is en niet de toren waar overheen gesprongen wordt.
De scheve toren van Leeuwarden
De Oldehove is beroemd omdat hij scheef staat. De bouw van de toren startte in 1529, maar werd al snel gestopt, omdat hij één kant op zakte. Ze probeerden nog om op de scheve onderbouw recht verder te metselen, maar dat was ook geen succes. Het resultaat was dat de toren niet alleen meer scheef was, maar ook krom. En onafgebouwd; in 1533 gaven ze het namelijk voorgoed op.
De toren had ruim 120 meter moeten worden, maar hij is maar 40 meter hoog. En eigenlijk zou er naast de toren een grote, nieuwe kerk gebouwd worden als vervanging van de oude Sint Vituskerk, maar ook daar is het nooit van gekomen.
In het toeristenseizoen kun je de toren bezoeken. Ga voor meer informatie en heel veel leuke weetjes en verhalen naar oldehove.eu.
Prinsentuin – stadspark van Leeuwarden
In 1648 gaf prins Willem Frederik van Nassau opdracht voor de aanleg van het park dat nu de Prinsentuin heet. Ter gelegenheid van het einde van de 80-jarige oorlog en de vrede van Münster. De eerste 150 jaar was het een privétuin. Daarna schonk koning Willem l de Prinsentuin aan de inwoners van Leeuwarden. Sindsdien is het dus een openbaar toegankelijk park. In de Prinsentuin is een passantenhaven voor watersporters.
Rondvaart in een praam
Een leuke manier om Leeuwarden te verkennen is met een rondvaart in een originele Friese praam van meer dan 110 jaar oud. Ze werden meestal gebruikt door boeren die er bijv. hun hooi of vee mee vervoerden. Daarnaast was de praam heel geschikt voor het vervoer van handel naar de stad omdat ze smal genoeg waren om door de stadsgrachten te varen. Klik hier voor informatie over de routes.
Cultuur in Leeuwarden
In Leeuwarden is veel aandacht voor kunst en cultuur.
Elf Friese Fonteinen
Elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. 11fountains is een internationaal kunstproject voor Leeuwarden – culturele hoofdstad van Europa 2018. De foto hieronder is de fontein van Leeuwarden, bij het treinstation. Ontdek op de website friesland.nl alle 11 fonteinen in Friesland.
UNESCO literatuurstad
Leeuwarden is sinds november 2019 UNESCO City of Literature, net als zo’n 50 andere steden ter wereld. Waaronder als enige andere Nederlandse stad Utrecht. De stad heeft de titel te danken aan haar rijke literaire geschiedenis. Ook nu besteedt de stad nog veel aandacht aan literatuur. Zo is er een poëzieroute met gedichten in het wegdek.
Ontdek meer over de gezellige hoofdstad van Friesland op Visit Leeuwarden.
Waardeer je dit artikel? Je kunt me bedanken met een (virtueel) kopje koffie. Jouw bijdrage of aankoop via een advertentie op mijn website helpen mij om de kosten voor dit reisblog te dekken.
Lees ook mijn bericht over de hotspot Blokhuispoort.
De Bulgaarse stad Plovdiv was in 2019 culturele hoofdstad van Europa.
This entry was posted in Europa
Weer leuk om te lezen.
Dank je!