De bewegende schilderijen uit de films van Harry Potter! Daar doet het schitterende uitzicht vanuit onze vakantiewoning in Grou, Friesland me aan denken. Het vakantiehuis staat op Yn ‘e Lijte (= In de luwte) en we kijken uit over het Prinses Margrietkanaal en het natuurgebied De Burd erachter. De boten die over het Prinses Margrietkanaal varen, de lucht die telkens anders is, de mist ’s ochtends en het gouden licht ’s avonds. Je raakt nooit uitgekeken!
Inhoudsopgave
Vakantiewoning in Grou – nostalgie
In een ver verleden waren wij een paar jaar de trotse eigenaren van een eenvoudig huisje op dit vakantiepark. Voor de verhuur; omdat het rendement van een vakantiewoning hoger is dan de rente op een spaarrekening. En buiten het seizoen gingen wij er zelf regelmatig heen met onze, toen nog jonge, kinderen. Ik zal nooit de verrassing op hun gezichten vergeten, toen ze ontdekten dat Sinterklaas ons huisje had weten te vinden en cadeautjes in de lade van de bedbank verstopt had.
Uit nostalgische overwegingen besluiten we een lang weekend met onze camper op Yn ‘e Lijte door te brengen. En we knopen er nog een midweek in een vakantiewoning (‘huisje’ dekt de lading niet!) aan het water, op hetzelfde park aan vast. Dat bevalt uitstekend!
Waterpark en camping Yn ‘e Lijte ligt op een eiland tegenover het gezellige watersportplaatsje Grou. In een kleine 10 minuten fiets je naar hartje centrum. En via het pontje (dat nog niet vaart als wij er zijn) ben je er zelfs nog sneller. Wil je uit eten of wat drinken op een terras aan het water, dan kan dat ook op het eiland zelf: bij Oan ’t Wetter (= aan het water), naast de receptie van Yn ‘e Lijte en bij restaurant de Vrijheid.
Fietsen in de omgeving
Onze vakantiewoning in Grou ligt centraal in het merengebied waar Friesland bekend om is. Je kunt heel goed fietsend of varend de omgeving verkennen. Wij doen beide. Een aanrader is de verzameling fietsroutes die samen ‘De 8 van Grou’ vormen. De 8 van Grou heeft als bijnaam de ‘pontjesroute’, omdat je regelmatig met een veerpontje oversteekt. Als wij er zijn, varen de pontjes nog niet (vanwege corona), dus deze route houden we nog tegoed. Een reden om nog eens terug te komen.
Wel maken we een fietsknooppunten-ommetje langs Irnsum, Oude Schouw, Akkrum en Birnsum, en we gaan een middagje op de fiets naar de Friese hoofdstad Leeuwarden.
Bootje varen in Nationaal Park de Âlde Feanen
Én we huren een sloep voor een hele dag. We kiezen voor de minst luxe en nemen gewoon eigen kussens mee om op te zitten. Dat scheelt een stuk in de kosten en bevalt prima. Google Maps heeft jammer genoeg nog geen routebeschrijvingen via vaarwegen (waarom eigenlijk niet?), maar we kunnen op onze mobiele telefoons wel steeds onze positie checken. Erg fijn, want anders dwaalden we nu misschien nog wel rond over de Friese wateren.
Via de Mear, de Biggemar, Trijehústersleat en de Folkertssleat varen we vlot naar Earnewâld, waar we boodschappen doen voor de lunch en een koffie-to-go halen bij de Princenhof. Uit het rekje bij het Havenkantoor van Earnewâld nemen we een plattegrondje van de Alde Feanen mee. [Lees verder onder de foto’s]
We volgen een vaarroute door het schitterende natuurgebied de Âlde Feanen. Genieten! Ons bootje heeft een elektrische motor, dus we varen schoon en stil. We leggen aan bij één van de steigers van recreatieschap de Marrekrite om een broodje te eten. Dan varen we via de Fokkesleat, Headamsleat, Kromme Ie, Sietebuorster Ie, Wide Ie en een wat onstuimig Pikmeer terug naar Yn ‘e Lijte. Vanwege de harde wind die is opgestoken, varen we niet over het Margrietkanaal langs ‘ons’ huis, maar binnendoor, langs restaurant De Vrijheid richting de staandemastroute (=een vaarroute waar zeilboten hun mast niet hoeven te strijken) die langs Yn ‘e Lijte loopt.
Het verhaal van het park Yn ‘e Lijte
Begin 90’er jaren kocht een slimme zakenman (niet cynisch bedoeld!) het vakantiepark van de gemeente. Hij verkocht de eenvoudige vakantiehuisjes aan particulieren (o.a. aan ons dus) en bouwde van de opbrengst een aantal luxe vakantiewoningen. Met 3 slaapkamers en een grote tuin beneden, en de woonkamer met terras boven. Veel woning op een klein oppervlak en een schitterend uitzicht! Die luxe vakantiewoningen verkocht hij ook aan particulieren.
Alle chalets, en alle kleine en grote, luxe en minder luxe vakantiehuizen op het park zijn nu van particulieren. Zij verblijven er zelf of verhuren. Of kiezen voor een combinatie. Het management van Yn ‘e Lijte regelt alles rondom de verhuur. Ondertussen is er alweer jaren een nieuwe eigenaar, die doorgegaan is met het ontwikkelen van het park.
Vakantiewoning in Grou – Yn ‘e Lijte 69
Wij huurden vakantiehuis nummer 69. Een modern strak ingerichte woning met vaatwasmachine, wasmachine en droger, een grote omheinde tuin en een heerlijk terras. Een stuk betaalbaarder dan we dachten en het uitzicht verveelt nóóit, dus wij komen er vast nog eens terug! Bekijk de foto’s van de vakantiewoning:
Vakantiehuis huren tijdens campertrip
Onze vakantiewoning in Grou was niet het enige vakantiehuis dat we huurden tijdens een campertrip. We doen dit wel eens vaker. Als het langere tijd slecht weer is, we even wat meer ruimte en comfort willen (of in quarantaine moeten). Bij onze overwinterreis naar Spanje en Portugal van 2020/’21 huurden we 2 weken een huis in Vera Playa en in Limburg. Lees erover in mijn reisverslag:
Februari – Juni 2021: reisverslag
This entry was posted in Europa