Altijd vakantie en nooit vakantie. Dat is mijn leven sinds half augustus 2019 en het bevalt mij tot nu toe prima. Soms vragen mensen mij wat ik eigenlijk voor werk doe en hoe mijn dagen eruitzien. Ik leg het uit in dit blogbericht over mijn leven als locatie-onafhankelijk freelancer.
In mijn bericht Digital nomad – van droom naar plan beschrijf ik kort waarom en hoe ik locatie-onafhankelijk freelancer – digital nomad – geworden ben.
Altijd vakantie en nooit vakantie
Het ‘altijd vakantie/nooit vakantie’ kun je letterlijk nemen. Ik werk gemiddeld zo’n 24 uur per week, verdeeld over 6 of 7 dagen per week. Dus elke dag een paar uur, het hele jaar door. Ik heb dus altijd een groot deel van de dag vrij. Tot nu toe bevalt dit me heel goed.

Structuur of discipline
‘Structuur in je dag aanbrengen is heel belangrijk als je freelancer bent’, lees ik vaak. Maar mijn dagindeling hangt helemaal af van de reis die wij maken. Trekken we rond, dan werk ik op reisdagen onderweg áls de route saai is en áls de zon niet schijnt. Is de route mooi of schijnt de zon op mijn scherm, dan werk ik alleen een paar uur als we aankomen en/of ’s avonds. Op niet-reisdagen werk ik soms de hele dag of – als we iets gaan ondernemen – alleen aan het eind van de middag en ’s avonds.

Structuur is dus niet echt haalbaar, maar ik mis die ook niet. Voor mij is discipline belangrijker. De discipline om aan de slag te gaan als ik eigenlijk geen zin heb en de discipline om te stoppen als ik nog lekker bezig ben. Dat laatste is lastiger dan het eerste, maar het gaat eerlijk gezegd beide heel goed. Tot mijn verrassing, want ik ben van nature niet zo gedisciplineerd. (En ik houd nog genoeg discipline-uitdagingen over…)

Slow travel
Omdat we een groot deel van het jaar op reis zijn en omdat ik reizen en werken combineer, zijn we bewust ‘slow travelers’: we reizen langzaam. Als we rondtrekken doen we dat in een laag tempo en zonder veel bezienswaardigheden te bezoeken. En soms blijven we zelfs een paar maanden op één plek.
Soms lukt een vaste dagstructuur
Als we niet rondtrekken, lukt die vaste structuur me wel. Ik werk ’s ochtends 2 à 3 uur en neem de middag vrij. En aan het eind van de middag en ’s avonds werk ik dan weer een paar uur. Natuurlijk gaan we er ook regelmatig samen de hele dag op uit en dan werk ik alleen aan het eind van de middag (terwijl Wim kookt) en ’s avonds.

Wat voor werk doe ik als freelancer
Mijn betaalde opdrachten
Dit is het werk dat ik zoal voor mijn opdrachtgevers doe: Ik
- beheer de website en socialmedia-accounts voor een bredescholen-stichting en geef hun gevraagd, en ook wel ongevraagd 😉, communicatie-advies
- verzorg de digitale klantenservice voor een sokkenwebshop
- corrigeer, redigeer en herschrijf teksten voor diverse klanten
- heb een branchevereniging geholpen bij het migreren van hun (vele) websites
Het lijkt misschien vrij veel, maar elke opdracht is maar voor een paar uurtjes per maand. Toen ik startte als freelancer was ik bij vlagen ontzettend gestrest – krijg ik wel genoeg opdrachten?! Nu ben ik heel relaxt: die opdrachten komen wel. Maar ik heb makkelijk praten; Wim heeft een goed pensioen, onze woonlasten zijn laag, en gedekt doordat we in ons huis een kamer (‘met gebruik van het hele huis’) verhuren, en we hebben flink gespaard voordat wij ontslag namen.

Onbetaalde klussen
Naast de betaalde opdrachten reken ik dit ook als werk: mail checken, administratie, nieuwe klanten werven, schrijven voor mijn reisblog, op mijn eigen social media posten, en vakkennis bijhouden en vergroten.
Al met al is mijn werk heel afwisselend en lekker relaxt.

Ook Wim vermaakt zich prima
En Wim? Die pensionado vermaakt zich prima. Boodschappen doen (één van zijn grootste hobby’s), uitgebreid koken, lezen, computerspelletjes doen, gitaarspelen, schilderen, ons huisje op wielen schoonhouden, klussen, de was… Soms vraag ik me af wie er drukker is 😊.
