Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Marree in de Australische Outback

6 februari 202020 december 2020

Er hangt een wat verlaten sfeer, maar er is best veel te zien. Bij het hotel krijgen we zelfs een routebeschrijving langs de bezienswaardigheden. Marree is een stadje aan de rand van de uitgestrekte woestijn van Centraal Australië. Er valt gemiddeld 155 mm regen per jaar. Het heeft ongeveer 150 inwoners en er is een hotel en een camping. .

Corrogated metal in het centrum van Marree.

Bezienswaardigheden

Lake Eyre Yacht Club

Als we het stadje binnenrijden vanaf de Oodnadatta Track zien we tot onze verbazing de Lake Eyre Yacht Club. Ze realiseren zich zelf ook dat het bijzonder is. Op hun website staat: “Ya gotta be jokin’ – No we’re not!” Als er water in het meer staat, kan er gevaren worden. Of kón, want zo te zien is het tegenwoordig verboden.

Marree Hotel

Wij overnachten in het enige hotel in de stad: Marree Hotel. Het is gebouwd in 1883, het jaar waar Marree officieel een stad werd. Wij kiezen voor een hotelkamer, maar je kunt ook in een cabin overnachten of (gratis) op het terrein van het hotel kamperen. In het hotel zijn veel foto’s en krantenknipsels te zien over de geschiedenis en de omgeving van Marree. En ze hebben een routebeschrijving langs de (andere) bezienswaardigheden van het stadje. [Lees verder onder de foto’s]

Marree Hotel
Onze kamer
Uitzicht vanaf het balkon van Marree Hotel.
Uitzicht vanaf het balkon van Marree Hotel.
De pub van Marree Hotel.
In de pub van Marree Hotel.
Heerlijke Marree Burger ‘with the lot‘ en patat.

De truck van mailman Tom Kruse

Tegenover het hotel staat het wrak van de oude postvrachtwagen van Tom Kruse. Hij bracht van 1936 tot 1957 de post rond van Marree naar Birdsville over een onverharde, vaak moeilijk begaanbare weg. Post is in dit geval een heel breed begrip: hij bezorgde ook de voorraden voor de general stores, brandstof en medicijnen. Elke trip duurde twee weken… als alles goed ging. Tom stond regelmatig stil door autopech, doordat zijn truck vastliep in een zandduin of omdat de weg overstroomd was. In het hotel is een zaaltje als ‘Tom Kruse’-museum ingericht.

De vrachtwagen van Tom Kruse.

Marree Man

Een andere beroemdheid is de Marree Man; een enorme tekening van een man, die alleen vanuit de lucht zichtbaar is (wij zien er alleen knipsels van). De figuur is 2,7 km lang en heeft een omtrek van maar liefst 28 km.

Het oude station

Het station werd geopend in 1884 en de laatste trein reed in 1986 Marree uit.

Op het oude station staan nog een aantal oude treinstellen.

Moskee

De meeste Afghaanse kamelendrijvers waren moslim en in Marree bouwden zij een kleine moskee; de eerste in Australë.

Replica van de moskee.
Beschilderd watervat

De geschiedenis van Marree in het kort

Europeaanse ontdekkingsreizers verkenden het gebied rond Marree voor het eerst toen Edward John Eyre in 1840 vanuit het zuiden de oever van het meer Kati Thanda bereikte. Hij realiseerde zich niet dat het meer al duizenden jaren bekend was bij de oorspronkelijke bewoners en noemde het Lake Eyre.

Waterbronnen

In 1859 arriveerde John McDouall Stuart in het gebied. Zijn assistent Herrgott ontdekte er mound springs. (Dat zijn natuurlijke waterbronnen met een heuvel eromheen.) In 1872 werd er een kamp gesticht voor de mensen die de Overland Telegraph Line onderhielden. Dat kreeg de naam Hergott Springs (inderdaad, met één r) .

Kamelendrijvers

De nederzetting werd een belangrijke buitenpost voor de expedities naar het noorden. De Afghaanse kamelendrijvers die het goederenvervoer verzorgden, vestigden zich er. De drie groepen in het stadje – Dieri Aboriginals, Afghanen en Europeanen – leefden vreedzaam samen, al was er veel meer contact tussen de Aboriginals en de Afghanen onderling dan tussen de Aboriginals en de Afghanen en de Europeanen. De ‘Afghanen’ kwamen trouwens uit diverse Aziatische landen, maar werden voor het gemak allemaal ‘Afghanen’ genoemd.

Glas-in-lood-raam Marree Hotel.

In 1883 bereikte de spoorweg de nederzetting en werd het een echte stad, die officieel Marree ging heten. Het bleef in de volksmond ‘Hergot Springs’ tot in 1918 vanwege anti-Duitse sentimenten de plaatsnaamborden langs de weg en op het station vervangen werden voor borden met ‘Marree’.

Autowrak midden in het stadje.

This entry was posted in Australië
  • Australië
Share

Gerelateerde berichten

  • typisch Australisch: currogated metal

    6 x heel gewoon voor Australië, maar bijzonder voor ons Nederlanders

    28 februari 202024 december 2020
  • inkhotel Melbourne Southbank

    New kid on the block: Ink Hotel in Melbourne

    17 februari 202024 december 2020
  • Streetart in Brunswick, Melbourne

    Fitzroy en Brunswick, twee hippe wijken in Melbourne

    17 februari 202018 februari 2020
  • maldon victoria

    Maldon, een historisch goudmijnstadje en tijdelijk ons thuis

    12 februari 202024 december 2020

Post navigation

Oodnadatta Track  Oodnadatta Track in de Australische Outback
Talc Alf Lyndhurst Zuid-AustraliëTalc Alf in de Australische Outback  

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip Canarische eilanden China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk herbestemming Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië museum Naturisme Nederland Oostenrijk Persoonlijk Portugal reistips Schotland Servië Spanje Streetart Wandelen

Zoeken

Oudere berichten

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid


© 2021