Naar Kroatië reis je voor de zee en de kust, maar het binnenland is ook prachtig! Bij onze reizen door Kroatië wisselen wij daarom graag de kust af met het bergachtige achterland. En ook het vlakke noordoosten van Kroatië hebben we al een paar keer doorkruist. We hebben ondertussen een aantal fijne kleine campings in het binnenland van Kroatië ontdekt. Ik deel ze graag met je.
De eerste 2 kleine campings in het binnenland van Kroatië zijn in Istrië:
Inhoudsopgave
1. Camping Eco Gecko
Camping Eco Gecko is een idyllische mini-camping in het piepkleine, pittoreske plaatsje Triban, in het binnenland van het Kroatische schiereiland Istrië. Je kunt je hier geen voorstelling maken van de drukte aan de kust, 15 km naar het westen (die wij trouwens ook leuk vinden). Lees over deze camping ook in mijn bericht Campertrip door Istrië.
Parenzana
De hartelijke eigenaar van Eco Gecko is Michael, een in Australië geboren Italiaan die zijn hart verpand heeft aan Istrië. Vanaf Triban is het prachtig wandelen en mountainbiken over de Parenzana (lees mijn blog), een oude smalspoorlijn waar een fiets- en wandelpad van gemaakt is. Tip: vlakbij de camping is een restaurant. Toen wij er waren, hield een groepje musici er toevallig net een ‘folk’-sessie!
Praktische info
Geen afgebakende plekken. Je kunt zelf een plekje voor je tent, caravan of camper kiezen (wel eerst even aanmelden). Heel grote campers kunnen niet terecht op het terrein. Het sanitair is oud, maar goed. Het bestaat uit badkamertjes met elk een wc en douche, dus je moet soms wel even op elkaar wachten. Er is een wasmachine enwassen is bij de prijs inbegrepen! Je kunt je chemisch toilet legen en water innemen, maar geen grijs water lozen. Onder een afdakje kun je de afwas doen en je potje koken. Daar staat ook een eenvoudige picknicktafel waaraan je kunt zitten lezen, werken of eten. Er is internetbereik.
2. Camp Terre
In het binnenland van Istrië ligt ook Camp Terre, in het dorpje Selina, bij Sveti Lovreč. Een prachtige, nieuwe ‘campercamping’ bij een gastvrije hobbywijn- en olijvenboer. Speciaal bedoeld voor campers, maar met alle voorzieningen van een camping. Wie met een tent komt, krijgt een plekje tussen de olijfbomen, en tegen gasten met een caravan zegt de eigenaar ook geen nee. Vanaf je camperplek kijk je uit over de wijngaard.
Wandelen naar Sveti Lovreč
Wij maakten een wandeling naar Sveti Lovreç. Een mooi rondje van 9 km. Tip: drink of eet in Sveti Lovreč wat op de sfeervolle binnenplaats van pizzeria-gostiona San Lorenzo. En nog een tip: vlakbij Camp Terre ligt het prachtige Limfjord of Limski kanal.
Praktische info
Er zijn verharde plekken voor campers (en caravans). Je mag zelf je plek kiezen en jezelf installeren, ook als de eigenaar niet aanwezig is. Het sanitair is modern en luxe. En natuurlijk kun je je chemisch toilet lozen, schoon water innemen en grijs water lozen.
Rondje Istrië
Lees ook mijn berichten over het rondje Istrië dat wij in mei 2018 maakten:
3. Camping Zelena Dolina
Eén van onze favoriete campings in het binnenland van Kroatië is camping Zelena Dolina, in Zalužnica, Vrhovine, in de provincie Lika-Senj. Hier kampeer je in de pruimenboomgaard. De camping ligt vlak bij de grotere plaats Otočac. In de oogsttijd kun je je eigen jam of saus koken van de pruimen die letterlijk voor het oprapen liggen rond je kampeerplek. De gastvrije eigenaar Niko (een Sloveen) komt elke avond bij alle gasten langs met een glaasje zelfgestookte pruimenbrandewijn, oftewel slivovitsj. Je kunt ook een fles huisgemaakte slivovitsj en/of een flesje pruimenlikeur kopen voor onderweg of thuis. Oh ja, lever je lege flessen in bij Nikola: hij is er blij mee! Lees mijn blogbericht Zelena Dolina in het binnenland van Kroatië
E-mailadres en coördinaten:
ran.goran81@gmail.com
N 44.85803 E 15.34602
Fietsen door de Gacka-vallei
Zelena Dolina betekent ‘Groene Vallei’: de camping ligt in de vallei van de rivier de Gacka. Over de kleine landweggetjes in de omgeving kun je heerlijk fietsen. Onderweg heb je uitzicht op de bergen, maar de wegen zijn redelijk vlak, op wat klimmetjes en stukken vals plat na. Een fiets met versnellingen en een beetje conditie, of een e-bike is wel fijn. Tip voor een leuke drink- of lunchpauze: restaurant Vrilo Gacka (goed aangegeven vanaf de doorgaande weg). Leees mijn blogbericht Fietstocht door de Gacka-vallei.
Camping Zelena Dolina is ook een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Plitvice-meren.
Praktische info
De camping is vlak en de plekken zijn niet afgebakend. Je kiest zelf waar je wilt staan; als de eigenaar even afwezig is, kun je jezelf gewoon alvast installeren. In de praktijk staan de kleine tentjes onder de bomen, en de caravans, campers en grote tenten langs de rand van de boomgaard. Het sanitair is gedateerd (wat bijdraagt aan de charme van de camping), maar super schoon, en de douches zijn heerlijk. Er is een wasmachine en er zijn campervoorzieningen. Bereik van wifi en mobiel internet is prima bij de overdekte picknickhoek, en minder goed op de rest van het terrein.
4. Kamp Velebit
De jonge Luka en zijn vrouw beheren Kamp Velebit op het land van zijn grootouders. In de bergen van natuurpark Velebit is dit één van de mooist gelegen campings in het binnenland van Kroatië. En toch heel makkelijk bereikbaar.
Je kunt er kamperen met je eigen (vouw)tent, caravan of camper, in een grote, ingerichte huurtipi (‘glamping’), in een houten bungalowtje of in een ingegraven trekkershut die vermomd is als hobbitstede. Bilbo Baggins zou er niet willen wonen, want het interieur bestaat uit een 2-persoonsbed of 1 of meer stapelbedden plus wat plankjes om spullen op te leggen. Meer niet. Geen ruimte voor enorme etensvoorraden, wat natuurlijk wel essentieel is voor een hobbit. Maar de vrolijk beschilderde hobbithuisjes verhogen wel de sfeer van de camping. Net als allerlei andere grappige details.
Wandelen vanaf Kamp Velebit
Vanaf de camping kun je hiken. En als je je – zoals wij – iets minder sportief voelt, kun je in de omgeving ook relaxed wandelen. Je moet wel altijd eerst een stukje langs de doorgaande weg lopen, maar die is gelukkig niet zo druk. De campingeigenaren informeren je met liefde over alle mogelijkheden.
Uitzicht op de Adriatische zee vanuit de bergen van Velebit
Tip: als je vanaf Kamp Velebit richting Karlobag aan de kust rijdt, kun je na 3 kilometer rechts een schuine zijweg inslaan. Dat is de bergpas Oštarijska Vrata. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de Adriatische zee en de eilanden voor de kust. Als je het weggetje vervolgt, kom je vanzelf weer op de doorgaande weg. Het is geen ramp als je de zijweg mist, want vanaf de doorgaande weg – die vanaf daar met heel veel haarspeldbochten naar de kust bij Karlobag afdaalt – is het uitzicht bijna net zo mooi. Vanaf hostel Baške Oštarije, dicht bij de camping, kun je via een klein weggetje in een half uur naar het uitzichtspunt wandelen. Onderweg heb je dan al doorkijkjes op zee. (Achter het hostel is een kaaswinkeltje: ‘Sirana’.)
Praktische info
Je mag op Kamp Velebit zelf weten waar je gaat staan. De ondergrond is niet overal vlak, maar er zijn genoeg plekken waar je goed met je camper of caravan kunt staan. Afwassen kan in het keukentje in het sanitairgebouw. Je kan hier ook koken. Het sanitair is hier en daar wat krakkemikkig, maar schoon. Je kunt op Kamp Velebit drinkwater innemen, maar geen water lozen. Als je biologisch afbreekbare middelen gebruikt, mag je je chemisch toilet op de composthoop legen, maar dat leek ons niet zo’n fris idee. Wifi en mobiel internet zijn in de buurt van de overdekte gemeenschappelijke ruimte goed en wat minder op de rest van het terrein.
5. Camping Lika
Camping Lika in de provincie Zadar is open sinds 2020. De supervriendelijke eigenaar woonde en werkte tot zijn pensioen aan de kust. Hij had genoeg van de hitte daar en kocht daarom een huis in de bergen in het binnenland van Kroatië. Bij de woning hoorde zoveel land dat hij, nadat hij het gekocht had, het plan opvatte om een camping te beginnen: “Niet voor mezelf, maar voor mijn kinderen”.
De camping ligt centraal ten opzichte van een aantal bezienswaardigheden en natuurgebieden, maar de directe omgeving en het plaatsje Gračac vind ik persoonlijk niet heel interessant.
[Lees verder onder de foto’s]
Praktische info
Er is op camping Lika een mooi aangelegd zwembad, het sanitair is prima in orde en je vindt er alle campervoorzieningen. Tip: vlak bij de camping kun je een fietstocht rond een kunstmatig aangelegd meer maken. Op de website staat hoe je er komt en de eigenaar wijst je graag de weg.
6. Camping Robeko
Kamperen bij de boer. Dat kan op camping Robeko. Je kampeert er tussen de wijngaarden en boomgaarden. Wij arriveerden toen de receptie dicht was, maar dat maakt niet uit; je kunt gewoon zelf je plekje zoeken.
Praktische info
De camping heeft een zwembad, een tafeltennistafel en wat speeltoestellen voor jonge kinderen. Er zijn voldoende douches en wc’s en het sanitair is superschoon.
7. Camping Marina en camping Krka
‘Marina en ‘Krka‘: 2 campings in het binnenland van Kroatië die directe buren van elkaar zijn, daarom beschrijf ik ze samen. Vaak zit bij de ingang van beide campings de pater of mater familias om gasten te lokken; zo te zien is er sprake van serieuze (hopelijk gezonde) concurrentie. Wij hebben op beide wel eens gestaan om de Krka-watervallen te bezoeken en ze bevielen ons allebei prima.
Je wordt enorm gastvrij ontvangen, het is er lekker rommelig, omdat er geen afgebakende plekken zijn en je je eigen plekje mag kiezen. Er is vrij veel schaduw van bomen.
Excursie naar de Krka-watervallen
Tip: de campingeigenaren van camping Krka en camping Marina nemen je voor een heel redelijk bedrag een dagje mee op excursie naar de Krka-watervallen en de bezienswaardigheden daar in de buurt. Ideaal voor camperaars, want de camper kan blijven staan. De camping is ook een goede uitvalsbasis om de rest van de mooie omgeving te bekijken. Op een kwartier rijden ligt bijvoorbeeld de prachtige kuststad Šibenik.
Praktische info
Beide campings hebben een zwembad en alle campervoorzieningen. Het sanitair is brandschoon, zoals bij eigenlijk alle familiecampings.
8. Camping Peruca
Aan het Perucameer, bij het stadje Vrlika ligt camping Peruca. Wij zijn hier zelf nog niet geweest, maar de reviews zijn heel positief, dus hij verdient een plaatsje in dit artikel.
9. Camping Biokovo
Wat bij camping Biokovo in het plaatsje Zagvozd een voordeel is – hij ligt pal naast de autosnelweg – is gelijk ook een nadeel: vanaf een paar campingplekken is de afrit van de autosnelweg je uitzicht. Maar je hoort het verkeer niet en als je je kampeerplek een beetje tactisch kiest, kijk je op de ruige bergen van het natuurgebied Biokovo. Lees mijn blogbericht over camping Biokovo.
De ontvangst op camping Biokovo is allerhartelijkst. Toen we hier in 2018 voor het eerst kwamen, werden we enthousiast begroet en rondgeleid door de vader van de eigenares en bij ons tweede en derde bezoek, in 2020, door een vrijwilliger. En ondertussen hebben we de vriendelijke en vrolijke eigenares zelf ook al een paar keer ontmoet.
Vooral geschikt als doorgangscamping
Vanaf de camping kun je een leuke wandeling door Zagvozd maken. En er zijn een aantal bezienswaardigheden in de buurt (de eigenares en de vrijwilligers vertellen je er graag alles over) en in minder dan een kwartier rijden ben je aan de kust! Maar Biokovo is vooral heel geschikt als doorgangscamping oftewel ‘camperstop’.
Praktische info
Camping Biokovo is nog maar een paar jaar oud, en het sanitair is dan ook modern en piekfijn in orde. Voor tentkampeerders is er een keuken met kook- en eetgelegenheid en een grote koelkast. Er is een tentenveldje en er zijn speciale camperplekken – ook prima geschikt voor hele grote campers – maar je mag met de camper ook gerust ergens anders gaan staan. Je kunt op de camping afvalwater lozen, water innemen en je chemisch toilet legen.
10. Camping Baćinska Jezera
Camping Baćinska Jezera is een kleine ‘achtertuin’-camping aan de Baćina-meren. Als je vanuit het noorden komt, heb je vanaf weg 8 al een adembenemend mooi uitzicht op de meren (houd je camera in de aanslag!). Vanaf de camping kun je het water in om te zwemmen of te varen. Wij maakten een leuke fietstocht van 15 kilometer rond de meren.
Praktische info
Je kunt op camping Baćinska Jezerain in de tuin bij het huis staan of wat lager, aan het meer. De helling naar het campingdeel bij het meer is heel steil (wij zijn voor de zekerheid boven gebleven). Je hebt er campervoorzieningen, en het sanitair is prima in orde.
11. Camping Good Energy Factory
Bij Opuzen kun je overnachten op camping de Good Energy Factory. Een leuke achtertuincamping voor campers en caravans aan de rivier de Neretva. Wij hebben er zelf nog nooit gestaan, maar het lijkt me zeker een aanrader.
12. Camping Tradicije Čigoč in natuurgebied Lonjsko Polje
Mijn lijst met fijne, kleine campings in het binnenland van Kroatië liep hierboven van noord naar zuid. Voor deze laatste aanrader wijk ik daar helemaal vanaf. Camping Tradicije Čigoč ligt namelijk in het oosten van Kroatië, .
Ten zuidoosten van de Kroatische hoofdstad Zagreb ligt een bijzonder natuurgebied: Lonjsko Polje. Dit is een wetland met een bijzondere sfeer vanwege zijn uitgestrektheid en de stilte. Super verrassend zijn de dorpjes in het gebied: alle huizen zijn van hout, sommige zijn al heel oud (en jammer genoeg erg vervallen). Bizar eigenlijk, dat hier geen busladingen toeristen vanuit Zagreb op afkomen. Maar laat het alsjeblieft zo blijven… (gelukkig heeft mijn reisblog niet zo’n groot bereik, haha). Zelf ontdekten wij dit gebied bij toeval, toen we een keer Kroatië vanuit Bosnië inreden.
Kampeerveldje achter traditioneel restaurant
Eén van de houten huizen is hotel-restaurant Tradicije Čigoč in het ooievaarsdorpje Čigoč. Wij kampeerden op een klein campingveld achter dit hotel. Tip: je kunt in het restaurant lekker en betaalbaar eten. En nog een tip: een half uur rijden vanaf Čigoč ligt Sisak, een aanrader als je van streetart houdt! Ontdek het in mijn blog Streetart in Sisak.
Lees ook mijn blog over Zagreb.
Praktische info
Het sanitair en de campervoorzieningen van Tradicije Čigoč zijn super eenvoudig, maar schoon. Afvalwater lozen is volgens de reviews op internet niet mogelijk. Er zijn maar 10 – niet afgebakende – kampeerplekken, maar volgens mij hoef je nooit bang te zijn dat de camping vol is.
Lees mijn berichten over:
Weet jij ook nog fijne kleine campings in Kroatië? Aanvullingen welkom!
Tot zover mijn lijstje kleine campings in het binnenland van Kroatië! Ik houd dit artikel zo goed mogelijk up to date. Heb je suggesties voor aanvullingen of aanpassingen, of weet je zelf nog leuke kleine campings in het binnenland van Kroatië, dan lees ik het graag. Je kunt hieronder reageren.
This entry was posted in Europa
Hallo Feikje, wat leuk om weer te lezen. Ik dacht vandaag nog, hoe zou het zijn in Kroatie. En ben toen gaan zoeken via internet naar je blog. Ik sta wel aangemeld voor nieuwe berichten van je, maar kreeg geen mail. Opnieuw aanmelden gaat dus ook niet. Misschien hebben meer mensen dit ? Hoe dan ook ben ik benieuwd of wij eind augustus /september ook één van deze campings gaan bezoeken.
Oh, wat vervelend. Ik heb je nu handmatig nogmaals aangemeld, waardoor je nu hopelijk wel mails ontvangt in de toekomst. Bedankt voor het melden! Ik kan zien dat de mails over het algemeen goed geopend worden, dus ik denk niet dat (veel) meer mensen dit probleem hebben.
Hallo Feikje,
Met toeval op je blog trecht gekomen. Wij zijn al vele jaren verliefd op Kroatië komen er erg graag alleen nog nooit in Istrie dat trekt ons niet echt ,wij komen al vele jaren bij Marica in Pakostane eerst een hele kleine camping Marin nu alleen nog appartement zij is een vriendin geworden .Komendjaar willen we weer voor 6 weken van af de derde week van september tot eind oktober gaan met de caravan maar dan via de oude weg de D1 door het binnenland kleine campings op zoeken misschien heb je nog tips voor ons.Vriendelijke groet, Maaike Pellegrom koemans
Ik heb eigenlijk niet meer tips dan die ik in mijn artikel noem. Maar leuk dat jullie dat gaan doen! Ik denk dat wij rond die tijd ook weer naar Kroatië gaan. Ik zou in die periode trouwens Istrië ook een kans geven. Zelf zijn wij er in mei, dus voorseizoen, geweest en dan is het er prachtig, dus ik denk dat het eind september/begin oktober ook de moeite waard is. Afhankelijk van het weer natuurlijk, want het kan er flink nat en koud zijn. Alvast veel plezier gewenst!
Hi,
I am soo sorry you don’t write in English 🙁 so lot of people can enjoy your camping places descriptions (but with Google translate I was able to read and understand). Info given here are really good, we were in camp Velebit and it was really nice. Next year (hope so) we plan to travel more around Croatia.
btw. some of the campsites written in the article don’t have links to Campercontact or their own web
Hi Nada,
I wish my English was good enough to write my articles in English. I thought of a bilingual website and maybe I will translate my blogs one day… (It will be so much work though…) But I am happy you understood enough of the information with the help of Google. Thanks for the tip: I’ll add the missing links!