De binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, vanwege het grote aantal monumenten uit de Oudheid, de Middeleeuwen en de Renaissance. Maar de historische gebouwen zijn niet de enige reden dat de stad zo geliefd is als bestemming voor een citytrip. Verona is de stad van de liefde!
Inhoudsopgave
Het balkon van Romeo en Julia
Verona is natuurlijk vooral beroemd om het verhaal van Romeo en Julia. De beroemdste balkonscène ooit speelde zich af in Verona. Natuurlijk willen we ook het balkon van Julia bekijken. Als we vlak bij zijn, zien we al waar het huis is aan de drommen mensen op straat. Het balkon blijkt op een binnenplaatsje te zijn, dat ook propvol met toeristen staat. Natuurlijk is Romeo en Julia maar een verhaal, dus ik vraag me af hoe dat nou zit met dat balkon. Heeft er in dat huis een familie gewoond die model gestaan heeft voor het verhaal? Of is het ‘zo’n soort balkon als uit het verhaal’?
‘Waar is het huis van Julia?’
Niets van dat alles! Toeristen vroegen in Verona altijd naar het huis van Julia, daarom zijn de Veronesen maar een willekeurig huis gaan aanwijzen. Met een binnenplaatsje, zodat de toeristen niet in drommen op straat stonden (wat ze nu alsnog doen, maar het is daar tegenwoordig gelukkig een voetgangersgebied). In 1930 is er een balkonnetje aan het huis gebouwd en nog wat later is er een standbeeld van Juliet op het binnenplaatsje neergezet. Dat standbeeld hebben wij niet gezien, omdat het er zo vol was, maar de rechterborst schijnt helemaal glad te zijn, omdat iedereen daar langs strijkt voor geluk. De muren van het gangetje naar de binnenplaats zijn helemaal volgekrabbeld met liefdesverklaringen, – wensen en -problemen en volgeplakt (de meeste met kauwgom) met briefjes.
Bekijk de website van het toeristenbureau.
Balkons in Verona
Vanwege het balkonnetje van Julia besluit ik een balkonfotoserie te maken. Balkons in overvloed, hier in Verona!
[Lees verder onder de foto’s]
Verona met GetYourGuide
Castelvecchio
Castelvecchio is een Middeleeuws kasteel vlak bij het oude centrum. Het kasteel was in eerste instantie bedoeld om de macht van de familie Scaligeri te tonen, die vanaf de 13e tot de late 14e eeuw in Verona regeerde. Later heeft het kasteel meerdere functies gehad. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd, met een verzameling sculpturen, beelden, schilderijen, oude wapens, keramiek, goudwerk, miniaturen en enkele oude klokken. Omdat we maar één dag voor Verona uitgetrokken hebben, slaan wij het kasteel over.
Stadspoort van Verona
We lopen het historisch centrum van Verona binnen door een oude Romeinse stadspoort: Porta Borsari. Deze stamt uit de eerste eeuw na Christus en is gebouwd over een nog oudere poort heen.
Arena di Verona
Daarna wandelen we naar de Arena di Verona. Eén van de best bewaarde Romeinse amfitheaters en één van de grootste in zijn soort. De arena werd gebouwd tijdens het bewind van Diocletianus, rond 290 n. Chr. Er zijn maar vier bogen van de buitenmuur bewaard gebleven, maar het interieur is nog intact.
Openluchttheater
We staan een hele tijd in de rij voor kaartjes (10 euro per persoon) en eenmaal binnen zijn we wat teleurgesteld. Het is nog steeds als openluchttheater in gebruik (o.a. voor het operafestival in de zomer) en staat dus vol met stoelen. En blijkbaar is er binnenkort een voorstelling, want op het podium zijn werklui druk aan het zagen en timmeren. We wandelen hoopvol door de oude gangen onder de tribunes, maar daar valt ook niet veel te zien en te beleven. Buiten ziet de arena er imposanter uit. En het plein waaraan het staat (Piazza Bra), is zeker ook een bezoek waard.
Piazza delle Erbe
Rondom het Piazza delle Erbe staat een verzameling heel opvallende, super oude gebouwen. Midden op het plein is een permanente markt met vooral heel veel kramen waar je bekertjes met vers fruit kunt kopen, die net kleine kunstwerkjes lijken. Voor ons is het tijd voor lunch. Wij kopen een broodje bij één van de kraampjes en eten dat op een aangrenzende binnenplaats. Ik wil op een heel bijzondere, monumentale trap gaan zitten met mijn broodje, maar Wim heeft gelezen dat je niet mag eten op de monumenten, daarom wordt een stenen verhoginkje rond een pilaar ons pauzeplekje.
Piazza dei Signori
Na zijn verbanning uit Florence heeft Dante Aleghieri lange tijd in Verona gewoond. Daarom staat zijn standbeeld sinds 1865 op het plein Piazza dei Signori. Via dit pleintje, dat ook weer door prachtige, oude gebouwen omringd is, komen we bij de protserige, gotische graftombes van de Scaligeri familie. De grafmonumenten staan voor de kerk van Santa Maria Antica.
Kerken in Verona
Natuurlijk heeft ook Verona verschillende kerken die je kunt bezoeken. Wij werpen even een blik door de deur van de Santa Anastasia-kerk (met o.a. hele mooie, houten beelden) en gaan bij de grote kathedraal naar binnen. Losse kaartjes voor de kerken zijn €3,00 en voor € 5,00 koop je een combiticket voor meerdere kerken.
Rustig straatje
We drinken wat in een achterafstraatje net buiten de drukte, omdat je in het toeristische deel al snel de hoofdprijs betaalt. Heerlijk relaxmomentje.
Rivier de Adige
Daarna wandelen we via de Ponte Pietra de rivier de Adige over en via de Ponte Garibaldi weer terug. Al wandelend langs de rivier hebben we mooi uitzicht op de binnenstad.
UNESCO-werelderfgoed
Van de website van UNESCO: ‘De historische stad Verona werd gesticht in de 1e eeuw voor Christus. De stad floreerde in het bijzonder onder de heerschappij van de Scaliger familie in de 13e en 14e eeuw, en als onderdeel van de Republiek van Venetië van de 15e tot de 18e eeuw. Verona heeft een opmerkelijk aantal monumenten weten te behouden uit de Oudheid, de Middeleeuwen en de Renaissance en vormt daarnaast een voortreffelijk voorbeeld van een militair bolwerk. Qua stedelijke structuur en architectuur is Verona een goed voorbeeld van een stad die zich geleidelijk en onafgebroken meer dan 2.000 jaar heeft ontwikkeld.’
Camping Verona Village
We staan 5 kilomete van Verona op een gloednieuwe, supermoderne camping: Verona Village. Nog maar 2 maanden open als wij er begin mei 2019 zijn. Het terrein heeft maar liefst 150 plekken, waarvan er nu maar een paar bezet zijn. Schaduw is er (nog?) niet, dus voor zomers misschien niet ideaal. Sowieso geen camping om een vakantie door te brengen, daarvoor heeft hij te weinig sfeer, maar als stadscamping is ‘ie ideaal. De lijnbus naar het centrum van Verona stopt voor de camping en rijdt elke 20 minuten. Een goede halte om uit te stappen is bij Castelvecchio.
Bekijk de website van de camping. In 2024 staan we nog een keer op deze camping, nu op doorreis. En deze keer is-ie helemaal vol. We hebben het laatste plekje. Reserveren is dus verstandig.
Lees ook mijn bericht over onze campertrip langs mooie steden in Noord-Italië.
Waardeer je dit artikeltje over Verona? Je kunt me bedanken met een (virtueel) kopje koffie of door iets te bestellen via een advertentie op deze website.
This entry was posted in Europa