Abbadia di Fiastra – ‘camperplaats bij klooster in natuurreservaat’, zegt de campercontact-app. Dat lijkt ons wel wat. Is het ook(!). Al het is totaal anders uit dan het beeld van een idyllisch plekje bij een kloostertje dat wij in ons hoofd hadden.Het is een groot kloostercomplex, dat veel bezoekers trekt voor een dagje uit. Met een enorm parkeerterrein, met een speciaal deel voor campers.
Het kloostercomplex heeft een kerk, een paleis, een ondergronds museum, restaurants, een bar, een park met grasvelden, waar mensen een wandeling maken of lekker liggen te relaxen en een toeristenbureau/souvenirwinkel. In het natuurreservaat zijn een aantal wandelroutes uitgezet.
Wij bezoeken het kloostercomplex tijdens onze campertrip door de Marken.
Inhoudsopgave
Abbadia di Fiastra of Abbazzia di Fiastra?
Ik zie 2 verschillende spellingen – Abbadia di Fiastra en Abbazzia di Fiastra – en vraag de medewerker van het toeristenbureau wat de juiste is. ‘Beiden’, legt zij uit: Abbadia di Fiastra is de naam van de locatie en Abbazzia di Fiastra is het klooster zelf. In deze blogpost heb ik het verder alleen over Abbadia di Fiastra, en daarmee bedoel ik de locatie én het klooster.
Cisterciënabdij – ora et labora
De abdij van Chiaravalle di Fiastra, zoals hij voluit heet, is een van de best bewaarde cisterciënzerabdijen in Italië. Cisterciënzers volgen de Regel van Benedictus: ‘ora et labora’ (bid en werk). En dat ze hard werkten, kun je zien in het klooster en in de omgeving. Ze bewerkten het land, en produceerden wijn, honing en olijfolie. De abdij werd uiteindelijk een groot landbouwbedrijf met maar liefst 6 boerderijen.
[Lees verder onder de foto’s]
Camperplaats van Abbadia di Fiastra
De camperplaats van Abbadia di Fiastra heeft redelijk ruime plekken tussen lage heggen. En een sanitairgebouwtje met douches en wc’s. Vanaf de camperplaats zie je de parkeerplaatsen voor personenauto’s niet; het lijkt eigenlijk net of je op een camping staat. Vooral ook omdat je op (deels verhard) gras staat.
De geschiedenis van Abbadia di Fiastra
De abdij van Chiaravalle di Fiastra, zoals de abdij voluit heet, werd gesticht in 1142, toen Guarnerio II, hertog van Spoleto en markies van Ancona, een uitgestrekt gebied in de buurt van de rivier de Fiastra aan een groep cisterciënzer monniken uit Milaan schonk. Zij startten datzelfde jaar nog met de bouw van Abbadia di Fiastra. Ze gebruikten daarvoor o.a. materiaal uit de ruïnes van de nabijgelegen Romeinse stad Urbs Salvia. Ze begonnen ook met het terugwinnen van het moerassige bos, bewoond door wolven, beren en herten door kanalen te graven.
De abdij bloeide drie eeuwen en was actief betrokken bij de religieuze, economische en sociale ontwikkeling van het hele gebied. In 1422 werd het klooster geplunderd en vernield door de legeraanvoerder Braccio da Montone. Om het van financiële ondergang te redden, werd het toevertrouwd aan 8 kardinalen. In 1581 ging het over naar de jezuïeten en uiteindelijk kocht de adellijke familie Bandini in 1773 het hele bezit. Zij lieten een deel van het klooster afbreken om plaats te maken voor een paleis.
De laatste erfgenaam van de familie, Sigismondo, liet de abdij in 1773 na aan de huidige Giustiniani-Bandini Foundation, die het natuurreservaat Abbadia di Fiastra opgerichtte om dit erfgoed te behouden.
Op uitnodiging van de Giustiniani-Bandini Foundation keerden de cisterciënzermonniken in 1985 terug naar Abbadia di Fiastra. Zij bliezen het oude klooster nieuw leven in. In 2018 verlieten zij de abdij opnieuw. Het is nu een interessante bezienswaardigheid en een leuke bestemming voor een relaxt dagje uit.
This entry was posted in Europa