Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Ouranoupoli – Chalkidiki, Griekenland

22 april 202227 mei 2022

In Griekenland start het kampeerseizoen in mei. Als wij in april vanuit de Balkan in het land arriveren, is de campingkeuze dus niet reuze. Gelukkig kunnen we terecht op camping Ouranoupoli bij het plaatsje Ouranoupoli op de rechtervinger van Chalkidiki.

Caravans en campers op camping Ouranoupoli
Camping Ouranoupoli

Vrij staan in Griekenland

Voordat het seizoen start, kun je in Griekenland prima vrij staan met je camper. Officieel verboden, maar op veel plaatsen wordt het buiten het seizoen gedoogd. En als je de maaltijd gebruikt bij een taverna met een grote parkeerplaats vinden ze het ook meestal prima dat je er overnacht.

Wij zijn zelfvoorzienend, maar omdat wij fulltime reizen en ik onderweg werk, staan wij meestal graag wat langer op één plek. En dan is een camping geschikter. En gelukkig zijn er genoeg die al wel voor mei open zijn. Wat ons trouwens ook tegenhoudt om in Griekenland helemaal vrij te staan, zijn de meldingen van inbraken en boetes op Park4Night en Campercontact.

Onverwachte seizoenstart

Camping Ouranoupoli lijkt niet echt klaar voor gasten; het sanitairgebouw wordt nog volop verbouwd. Gelukkig hebben wij daar op ons mooie plekje met uitzicht op zee geen last van. De eigenaar van camping Ouranoupoli legt uit dat de toeristensector verwacht had dat alles pas op z’n vroegst half mei open mocht, vanwege Covid19. Toen de overheid toestemming gaf om eerder open te gaan, overviel dat de ondernemers nogal. Maar camping Ouranoupoli gaat elk jaar op 1 april open, dus langer dicht blijven was geen optie, vindt de eigenaar. [Lees verder onder de foto’s]

Een bootje op het land voor de rij campers en caravans op camping Ouranoupoli
Onze camper op camping Ouranoupoli
Baai met strand van camping Ouranoupoli
Baai van camping Ouranoupoli
Strand van camping Ouranoupoli met uitzicht op eilanden voor de kust
Uitzicht op zee vanaf de camping

Wandelen en fietsen vanaf camping Ouranoupoli

Jammer genoeg kun je niet direct vanaf camping Ouranoupoli over kleine of onverharde weggetjes wandelen; je kunt er alleen over de doorgaande weg lopen en fietsen. Gelukkig is die niet erg druk en het uitzicht op zee is vanaf de weg heel mooi. Het is ongeveer 20 minuten lopen naar het plaatsje Ouranoupoli (en veel korter op de fiets).

Blik op de plaats Ouranoupoli in de diepte vanaf de doorgaande weg
Blik op de plaats Ouranoupoli vanaf de doorgaande weg
Orthodox miniatuurkerkje in de berm
In heel Griekenland staan orthodoxe miniatuurkerkjes langs de weg
Zicht op zee en eilanden vanaf de weg tussen de camping en Ouranoupoli
Zicht op eilanden voor de kust
De kust tussen het plaatsje en camping Ouranoupoli
Kust tussen de camping en de plaats Ouranoupoli
Boot, strand en huizen en de vestingtoren van Ouranoupoli
Baai van Ouranoupoli
Huizen aan de kade in Ouranoupoli
Huizen aan de kade in Ouranoupoli
Dwarsstraat in Ouranoupoli
Dwarsstraat in Ouranoupoli

Wandelen en fietsen achter Ouranoupoli

Voorbij Ouranoupoli zijn wél kleine weggetjes waar je fijn kunt wandelen en fietsen. Je komt niet heel ver, want dan stuit je op de muur van het autonome schiereiland Oros Athos. En dat mag niet door ‘baardlozen’ betreden worden. Verboden voor vrouwen en jongeren dus.

In de wandelgids hieronder staat een wandeling van Ouranoupoli naar de muur van Oros Athos beschreven. De foto’s hieronder zijn van een deel van die wandeling. [Lees verder onder de foto’s]

Zandweg, berm, strand met in de verte bergen
Kustweg achter Ouranoupoli
Wijngaard met wat klaptrozen en witte bloemetjes, in de verte heuvels
Wijngaard en heuvels achter Ouranoupoli
Zandweg met links toegangspoort naar tuin en in de verte mijn fiets
Zandweg richting het Klooster van Zygou
Detail van witte muur met kruisje en altaartje met glazen potje met bloemetjes ervoor
Bergen achter Ouranoupolis met op de voorgrond bloeiende struik
Uitzicht op de bergen achter Ouranoupoli

Bezienswaardigheden Ouranoupoli

Wij hebben zelf alleen rond Ouranoupoli gewandeld en gefietst, maar er zijn een aantal bezienswaardigheden die je kunt bezoeken.

Athos

De berg Athos is de spirituele hoofdstad van de orthodox-christelijke wereld. Er zijn 20 kloosters, 12 skites (dependances van kloosters), zo’n 700 huizen, cellen of kluizen en ongeveer 2.000 monniken. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je als niet-Griekse man Athos wilt bezoeken, moet je ruim van tevoren een vergunning aanvragen. Er worden namelijk maar 10 buitenlanders per dag toegelaten.

Als wij op camping Ouranoupoli staan, vertrekt net onze Franse buurman voor een aantal dagen naar Athos. Zijn vrouw blijft met de hond achter op de camping. De enige manier waarop je als vrouw Athos kunt bekijken, is vanaf een rondvaart vanuit Ouranoupoli.

Toren van Prosforiou

In Ouranoupoli valt direct de vestingtoren op, naast de haven. De toren is gebouwd in de 14e eeuw en heet ‘Toren van Prosforiou’, maar staat ook bekend als ‘Toren van Loch’. Prosforiou is de historische naam van het gebied. De bijnaam is opgedragen aan het Brits/Australische echtpaar met de achternaam ‘Loch’, dat vanaf 1930 een aantal jaren in de toren woonde. Zij werkten voor een humanitaire organisatie en hielpen vluchtelingen uit de Tweede Wereldoorlog en de Grieks-Turkse oorlog, en slachtoffers van de aardbeving van 1932.

De toren heeft verschillende bouwstijlen. Dat komt doordat hij in 3 fasen gebouwd is. De begane grond is in het Byzantijnse tijdperk (11e-12e eeuw) gebouwd en in de Ottomaanse fase (vanaf 1585) zijn nog drie verdiepingen toegevoegd. Het houten interieur dateert uit de 19e eeuw.

In de toren is een archeologisch museum gevestigd. En een deel van de tentoonstelling is gewijd aan het leven en de activiteiten in Ouranoupoli van het echtpaar Loch.

Oude, stevige, vierkante toren op het strand van Ouranoupolis
Toren van Prosforiou in Ouranoupoli

Klooster van Zygou

Als je (gerekend vanaf de camping), achter het dorp Ouranoupoli langs de kust wandelt of fietst, kom je vanzelf bij de ruïnes van het Klooster van Zygou. Dit ligt tegen de grens van Athos aan en is rond de 10e eeuw gebouwd. Je kunt het elke dag, behalve dinsdag, tussen 8:30 en 15:30 uur bekijken. Tickets kosten € 4 pp.

Antiek aquaduct

Als je van Ouranouli naar het klooster van Zygou wandelt of rijdt, zie je links een antiek aquaduct aangegeven staan. Je komt er vanzelf langs als je het zijweggetje inslaat.

Gerestaureerd, stenen aquaduct over boogbrug
Antiek aquaduct

Naar Ouranoupoli vanuit Bulgarije

We arriveerden op camping Ouranoupoli na een tussenstop op de achtertuincamping Kamping Kromidovo in Bulgarije. Die ligt in een heel armoedig dorpje dicht bij de grens met Griekenland. Een eenvoudig, leuk terrein met luxe sanitaire voorzieningen. Jammer genoeg werkte het weer niet mee, anders waren we hier wat langer gebleven. Je kunt er bijvoorbeeld een fietstocht over het platteland naar het museumstadje Melnik maken. Lees meer op Melnik |Vakantieland Bulgarije.

Onze camper op camping kromidovo
Kamping Kromidovo
Blik op het huis van de campingeigenaren door het raam van de camper
Uitzicht vanuit onze camper op het gasthuis/woonhuis van de Engelse campingeigenaren

Lees ook mijn andere berichten over Griekenland.

This entry was posted in Europa
  • Campertrip
  • Griekenland
Share

Post navigation

  Camping Madona Inn en Belogradchick, Bulgarije
Camping Akti Retzika, Griekenland  

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië Montenegro museum Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk Wandelen winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

ReizenReizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen


© 2023