Wim is dol op gevulde speculaas. Tja, dan moet je wat als je overwintert in Portugal. Zelf bakken dus! Gelukkig hebben we een piepklein oventje aan boord van de camper (gewoon voor op het gas): de Omnia campingoven. Hieronder een impressie van Wims project.
Wim gebruikte het recept van de website Rutger bakt – Gevuld speculaas recept. Met alternatieve keukenspullen en een paar vervangende ingrediënten.
De amandelen voor de amandelspijs groeien op de camping:
Nooit geweten dat amandelen een jasje hebben als ze aan de boom groeien. Dat moet je er dus eerst afhalen. En daarna kraak je de amandelen. Met een hamer en een steen lukt dat prima:
Voor amandelspijs heb je blanke amandelen nodig, dus ontdoet Wim ze eerst van hun jasje. In het recept van Rutger staat hoe je dat doet.
Volgens het recept van Rutger moet je de noten fijnhakken in de keukenmachine. Die hoort niet tot de standaard uitrusting van onze camper, maar met de tenthamer en een zipzakje gaat het ook prima:
Inhoudsopgave
Gevulde speculaas uit de Omnia campingoven – kruidenmengsel
Speculaaskruidenmengsel verkopen ze niet, hier in Portugal. Gelukkig geeft Rutger ook het recept voor speculaaskruiden. En Wim vindt het alleen maar leuk om de kruiden bij elkaar te shoppen. De meeste vindt hij gewoon in de supermarkt in het dorp (we staan op een terreintje in Moncarapacho) en de rest in het Indiase winkeltje dat we in de stad Olhão (8 km fietsen) ontdekt hebben.
Lees ook mijn bericht Moncarapacho in de oostelijke Algarve.
De Zeeuwse bloem, karnemelk en baking soda kan Wim niet vinden; deze vervangt hij door gewone, fijne bloem, crème fraiche en bakpoeder.
Het volgende improvisatiemoment: als je geen deegroller bij je hebt, pak je natuurlijk gewoon een lege fles.
Laagje deeg, laagje spijs, laagje deeg:
Het hele jaar door
Voortaan hoeft Wim niet meer te wachten tot de Sinterklaastijd tot hij gevulde speculaas kan kopen. Hij is van plan het voortaan het hele jaar door in de Omnia campingoven bakken. 😊
Fan van de Omnia campingoven
Voor ons is de Omnia ovenpan één van onze beste aankopen voor in de camper. We hebben bijvoorbeeld altijd afbakbroodjes bij ons, die we in de ovenpan afbakken als er geen bakker in de buurt is. De broodjes komen er heerlijk bruin uit! Wim bereidt er ook de heerlijkste ovenschotels in.
This entry was posted in Europa
Wat weer een mooi verslag en zeker bijzonder het verhaal over de speculaas. Ik heb het gekocht voor vanavond. Maar die van jullie ziet er prima uit. Toch leuk zeker om dat op je eigen manier te doen. Fijne dag en komen jullie in het nieuwe jaar terug? ga je daar de kerst nog vieren? gr. Zwaantje
Hoi Zwaantje. Wij blijven tot begin maart weg. Wij vieren geen kerst maar we zijn dan dus inderdaad nog in Portugal. Geniet van je speculaas!