Argenton-sur-Creuse is erkend als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het ligt in het departement Indre en de regio Centre Val-de Loire. We bezoeken het als tussenstop naar Zuid-Frankrijk.
Lees ook mijn blog Met de camper onderweg door Frankrijk.
Bij onze campertrip langs mooie dorpen van Frankrijk bezochten we het buurdorp Saint Marcel al eens. Leuk om Argenton-sur-Creuse nu ook te verkennen. Vooral de oude stad is de moeite waard!
Inhoudsopgave
Geschiedenis van Argenton-sur-Creuse in het kort
In wat nu Saint-Marcel is, lag de Gallo-Romeinse stad Argentomagus. Die werd verlaten en de bevolking vestigde zich aan de oever van de Creuse en ze bouwden daar een fort. Pepijn de Korte – koning van de Franken – bouwde in 761 het bescheiden fort uit tot belangrijke burcht met wel 10 torens. In 1188 nam de Franse koning Filips II de burcht in. En in 1589 deed Hendrik IV dat. In 1632 gaf kardinaal de Richelieu opdracht om de burcht te ontmantelen. Er zijn maar een paar resten bewaard gebleven: Tour du Midi en Tour d’Héracle.
Argenton-sur-Creuse ontwikkelde zich tussen de 12e en de 15e eeuw op de linkeroever van de Creuse. Vanaf de 15e eeuw groeide de stad ook op de rechteroever en kwam er een brug over de rivier. In die periode zijn de Chapelle Saint-Benoît en de Eglise Saint-Sauveur gebouwd.
Bezienswaardigheden Argenton-sur-Creuse
De oude brug
In Argenton-sur-Creuse moet je vooral vanuit het ‘nieuwe centrum’ naar de oude brug lopen of fietsen. Vanaf de brug heb je uitzicht over de oude huizen op de linker- en rechteroever van de rivier.
Chapelle de la Bonne-Dame
Een jaar na de ontmanteling van de burcht in 1631 (zie hierboven) – waarbij de kapel bewaard bleef – spaarde een pestepidemie Argenton-sur-Creuse. De inwoners legden als dank de gelofte af om elk jaar het feest van de Opdracht van Onze-Lieve-Vrouw te vieren, met een processie naar en een hoogmis in de kapel. Vanaf toen droegen de parochianen elk jaar een 15e-eeuws beeld van Madonna met kind naar de oude kasteelkapel.
De kapel verkeerde tegen het eind van de 19e eeuw in slechte staat, maar werd vanaf 1888 volledig herbouwd. Toen de restauratie in 1899 voltooid was, plaatsten ze een gigantisch beeld van de Maagd in verguld koper op de kapel. Het beeld is 6,50 meter hoog, en het weegt ongeveer 3 ton. Het arriveerde per trein, en 10 ossen en 13 paarden hesen het met moeite van het station naar de kapel, onder gejuich van de bevolking. Het is een flinke klim, maar vanaf de kapel heb je het mooiste uitzicht over de oude stad.
Eglise Saint Sauveur
De Saint-Sauveur-kerk dateert uit het begin van de 15e eeuw en is in de 19e eeuw grotendeels in neogotische stijl gerestaureerd. Het koor is versierd met prachtige glas-in-loodramen uit de 19e eeuw, gemaakt door de werkplaats Charles Lévêque in Beauvais. Het orgel is in 2009 geclassificeerd als historisch monument.
Chapelle Saint-Benoît
De kleine Saint-Benoît-kapel werd gebouwd tussen 1497 en 1502. De bouw ervan was de gezamenlijke wens van de kloosteroverste van Saint Marcel en de heer van Argenton. Het werd in 1908 als historisch monument geclassificeerd. Volgens historici diende de kapel waarschijnlijk als klaslokaal voor seminaristen. Na de Franse revolutie (1789 -1799) deed de kapel dienst als graanopslagplaats en als bijgebouw van de tarwemarkt. Dat bleef zo tot 1872. Op die datum besloot de gemeenteraad om het weer in gebruik te nemen.
De Chapelle Saint-Benoît is nu een kunstgalerie. Bezienswaardig zijn vooral de glas-in-loodramen die Limougeaud-meesterglasmaker Francis Chigot in 1945 maakte.
Overhemdenmuseum in Argenton-sur-Creuse
In de 19e eeuw kwam er kledingindustrie in Argenton-sur-Creuse. Je kunt hierover meer te weten komen in het Musée de Chemiserie et de l’Elégance Masculine bij de nieuwe brug, midden in het centrum.
Argentomagus
In het museum Argentomagus (in Saint Marcel) maak je een reis van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Het is gevestigd in een gebouw met een bijzondere, moderne architectuur, dat op de archeologische opgravingssite van de stad Argentomagus staat. We fietsen er over Voie Vert (zie hieronder) in een lus omheen. Ook als je het museum niet bezoekt, is de informatie over de opgravingssite op de website heel interessant. (Wel de vertaalfunctie in je browser instellen.)
Romeinse brug
Als ik vanuit Argenton-sur-Creuse terugfiets naar de camping zie ik een bordje dat naar een Romeinse brug wijst. Dat moet ik natuurlijk even volgen. De brug zelf is allang verdwenen, maar de resten van één of twee pilaren (afhankelijk van het waterpeil) steken nog net boven het water van rivier de Creuse uit.
Voie Vert bij Argenton-sur-Creuse
Van Argenton-sur-Creuse loopt een Voie Vert (groen fietspad) naar Le Blanc. Het fietspad volgt voor een groot deel een voormalige spoorlijn. Hij loopt onder andere langs de rivier de Creuse. Vanaf camping les Chambons kun je de route makkelijk oppakken. Hij staat aangegeven met groene bordjes met een fiets erop.
Overnachten in of bij Argentons-sur-Creuse
Wij overnachten in Argenton-sur-Creuse op camping Les Chambons, een typisch Franse, kleine gemeentecamping. De camperplaats van Saint Marcel is ook een prima uitvalsbasis voor Argenton. In hartje Argenton is ook nog een camperplaats: Espace Jean Frappat. Fijn voor als je geen fiets(en) bij je hebt:
This entry was posted in Europa