De kathedraal van Peterborough in Midden-Engeland is alleen al vanwege zijn bijzondere voorgevel een kijkje waard. Maar ook het interieur is schitterend, en gelukkig heel goed bewaard gebleven.
Wij bezoeken de kathedraal als we vanuit Norfolk op weg zijn naar het noorden van het Verenigd Koninkrijk.
Inhoudsopgave
Parkeerplaats zoeken via internet
TIP – Omdat we onderweg zijn, hebben we in de buurt van de kathedraal van Peterborough een parkeerplaats voor de camper nodig. Die heb ik vooraf alvast via internet gezocht (‘parking motorhome’) en via streetview bekeken: Brook Street Car Park.
In omsloten parkje
Vanaf de parkeerplaats wandelen we in 10 minuutjes via een modern, wat sfeerloos stadsdeel richting de kathedraal. Via een onopvallend straatje komen we bij een historische poort. Als we daar onderdoor lopen, staan we ineens in een verstild, omsloten parkje, voor de enorme kathedraal. Dat parkje is het vroegere marktplein van Peterborough. We verlaten het parkje via een andere historische poort en lopen zó het gezellige, oude stadscentrum in.
Uniek houten plafond
Het houten plafond van het schip van de kathedraal van Peterborough is nog bijna helemaal het origineel uit de 13e eeuw.
De geschiedenis van de kathedraal van Peterborough in het kort
In het midden van de 10 eeuw werd op de resten van een (waarschijnlijk door de Vikingen) verwoeste kerk een Benedictijnse abdij gebouwd. De oorspronkelijke toren van de kerk stond nog overeind en bleef behouden. Deze toren was opgedragen aan Saint Peter en omgeven door een palissade, een burgh genoemd. Vandaar dat de stad rond de abdij uiteindelijk de naam Peter-burgh – oftewel Peterborough – kreeg.
De kathedraal van Peterborough in 3D
Toevallig is er net als wij er zijn een team gespecialiseerde architecten de kathedraal met lasers aan het scannen. Al abseilend, centimeter voor centimeter. Met de scan verzamelen ze informatie voor het onderhoud van de kathedraal. Maar dat niet alleen: op basis van de scans bouwen ze een digitaal model van de kathedraal. Scholieren en studenten, en bijvoorbeeld mensen die minder mobiel zijn, kunnen de kerk dan helemaal in 3D bekijken, zonder naar Peterborough te reizen.
“Zij liever dan ik,” reageert een bewaker lachend, die ziet dat ik vol verbazing naar de abseilers kijk.
In de zomer van 2020 reisden wij door Engeland en Schotland. De kathedraal van Peterborough was een tussenstop op weg naar het noorden. Klik door voor mijn hele reisverslag Engeland en Schotland met daarin links naar berichten waarin ik sommige bezienswaardigheden of routes uitgebreider beschrijf.
This entry was posted in Europa