Sinds half 2019 reizen mijn man Wim en ik zo’n beetje fulltime. Dat kan doordat ik digital nomad geworden ben toen Wim met vervroegd pensioen ging. Ons verhaal:
Inhoudsopgave
Van droom naar plan
Toen wij begonnen met werken, was 65 nog de AOW-leeftijd en het was heel gewoon om rond je 58ste met vervoegd pensioen (VUT) te gaan. Met spaarloon- en lijfrenteregelingen zorgde je voor voldoende inkomen. Wij hadden dan ook – net als veel generatiegenoten – de optimistische verwachting dat wij rond ons 60ste zouden stoppen met werken. Onze droom was om dan vaak en lang te gaan reizen. Helaas werd de VUT afgeschaft en de AOW-datum naar achteren opgeschoven, en bleken spaarloon- en lijfrenteregelingen bijzonder weinig op te leveren.
Maar de droom om meer* te willen reizen bleef. Daarom besloten we deze in 2017 om te zetten in een plan. Dat voerden we in de daaropvolgende 2 jaar stap voor stap uit. En sinds augustus 2019 is het plan werkelijkheid.
*We reisden al alle schoolvakanties – opgeteld ca. 3 maanden per jaar.
Locatie-onafhankelijk freelancer (digital nomad)
Wim ging per augustus 2019 met vervroegd pensioen. Op z’n 63ste, toen hij 40 jaar voor de klas gestaan had. Ik ben 5,5 jaar jonger dan Wim; nog te jong voor vervroegd pensioen. Maar wij hadden geen zin om nog jaren te wachten voordat we veel konden reizen. Daarom heb ik tegelijk met Wim ontslag genomen en werd locatie-onafhankelijk freelancer. We keken niet naar wat we er financieel op achteruit gingen (veel), maar of we genoeg overhielden om te kunnen reizen (ruim).
Projectplan met deelplannen
Wij begonnen al 2 jaar voor ons ontslag met het maken en uitwerken van ons plan. Het was een projectplan met meerdere deelplannen op het gebied van financiën, wonen, freelancen als digital nomad, enz. We hadden zoveel plezier in het samen maken en doorspreken van die plannen, dat we dat niet hadden willen missen, zelfs al zouden we uiteindelijk niet hebben kunnen reizen. Wat nog bijna zo was, want in de week voor Wims ontslag ontdekte de dokter bij hem een kwaadaardig tumor. Maar gelukkig operabel en er was geen chemo en/of bestraling nodig. Vijf weken na de operatie waren we alweer op reis.
Goedkoper wonen en kamer verhuren
Een belangrijke stap in ons plan was onze verhuizing van het stadscentrum naar een kleinere, goedkopere woning in een buitenwijk van de stad, in 2018. De woningmarkt was ons gunstig gezind, waardoor we onze oude woning met een flinke overwaarde konden verkopen. Hierdoor hebben we nu een prettig lage maandlast en hebben we 1,5 jaar flink kunnen sparen, zodat we een financiële buffer hebben.
Bovendien verhuren we een kamer in ons huis. De huur dekt onze woonlasten. De huurder gebruikt het hele huis, maar we kunnen er altijd terug. Een gerust gevoel. We zijn tussen onze reizen door regelmatig in Nederland, maar wonen dan in onze camper.
Lees ook mijn bericht Op reis en toch je post ontvangen.
Neem gerust contact op
Ons plan – en zeker mijn voorbereidingsplan om digital nomad te worden – is geen blauwdruk, maar neem gerust contact met mij op als je dezelfde droom hebt en meer wilt weten over hoe wij het hebben aangepakt. Ik vind het superleuk om daarover van gedachten te wisselen. Wees niet bang; ik vraag er geen geld voor. Hooguit een kop koffie ;-).
En lees hier meer over mij.
In dit artikel geef ik een overzicht van een aantal producten die wij handig vinden in onze camper.
Bekijk de uitleg over digital nomad op Wikipedia.