Çirali is een klein en gezellig badplaatsje in het zuiden van Turkije, in de provincie Antalya. Het is niet veel meer dan een paar straatjes met restaurantjes, hotels, bungalowparkjes, campings en winkeltjes. Heel rustig, en zonder hoogbouw.
We staan er een paar nachten op camping-pension Engin op onze campertrip door Turkije.
Inhoudsopgave
Camping-pension Engin in Çirali
Klein als het is, heeft Çirali toch veel campings. Wij kiezen camping/pension Engin omdat we er op foto’s op Park4Night wat grotere campers zien staan, zoals de onze. De bomen staan inderdaad ver genoeg uit elkaar en zijn hoog genoeg om er langs en onderdoor te rijden, en ook het indraaien door de ingang gaat probleemloos.
Camping Engin is een eenvoudig en niet supersfeervol terrein, maar we hebben een prima plekje. Het sanitairgebouw doet ons denken aan onze kampeertripjes in Australië: het is namelijk opgetrokken uit golfplaat en heel basic. Niets mis mee, zeker niet omdat de wc’s schoon zijn en de douche en het afwaswater tot onze verrassing gloeiend heet.
Wat te doen in Çirali
Het is 41 graden als wij in Çirali zijn (en de temperatuur zakt ’s nachts niet onder de 30 graden). We zijn dan ook erg blij met de schaduw van bomen op de camping. En we gaan alleen ’s ochtends en aan het eind van de middag op pad voor boodschappen bij de kleine supermarkt, en om het dorp en het strand te verkennen en even lekker in zee te zwemmen.
Strand en park
Tussen het plaatsje en het strand ligt een mooi landschapspark. Nadeel is wel dat we daardoor 10 minuten in de zon moeten lopen om bij het strand te komen. Dat is trouwens wel de moeite waard; het ligt heel mooi in een baai. We zwemmen met uitzicht op de rotsen.
Uit eten in Çirali
Het stikt in Çirali van de restaurantjes; ook op onze camping kun je eten. Wij kiezen pension-restaurant Emek. De kwaliteit van het eten houdt niet over, maar het is er heel gezellig. Bekijk de foto’s van het restaurant (gemaakt net voor er een groot aantal andere gasten arriveerde):
Chimaera in Çirali
Vanwege de hitte slaan wij deze bezienswaardigheid over: Chimaera. Het is wel een heel apart fenomeen. Er ontsnapt gas uit gaten en spleten in de rots en dat ontbrandt zodra het in contact komt met zuurstof. De eeuwige vlammen zijn vernoemd naar Chimaera, het vuurspuwende monster uit de Griekse mythologie. In het Turks heet het Yanartaş: brandende rots. De eeuwig brandende vlammen werden voor het eerst genoemd in 300 n. Chr. door de Byzantijnse bisschop Methodius.
Je kunt de vlammen het beste in het donker bekijken. Je vindt deze plek ín het dorp Çirali; je moet vanaf de parkeerplaats wel 1000 meter klimmen om er te komen.
Lycian way – Lycische wandelroute
Çıralı is ook een vertrekplaats voor twee etappes van de langeafstandsroute Lycian Way (Lykia Yolu): Çıralı – Maden köyü – Phaselis – Tekirova (19km) en Çıralı – Ulupınar – Chimaera (12km). Beide routes zijn in rood-wit gemarkeerd.
Olympos bij Çıralı
In dezelfde baai als Çıralı ligt de antieke stad Olympos. Dit was in de 2e eeuw v. Chr. een belangrijke Lycische stad. In de 1e eeuw v. Chr. werd de stad veroverd door piraten, die op hun beurt verjaagd werden door de Romeinen. Na achtereenvolgens Romeinse, Byzantijnse, Venetiaanse en Genuese overheersing, werd de stad in de 13de eeuw verlaten.
Je kunt Olympos vanuit Çıralı via het strand bereiken, als je een stukje door de rivier waadt. Je kunt er natuurlijk ook vanaf de doorgaande weg komen. De opgraving bestaat uit een Lycische necropolis met sarcofagen en rotskamers, en verder resten uit de Romeinse en Byzantijnse tijd.
This entry was posted in Azië