Zo’n 20 jaar geleden waren we al eens in de Picos de Europa. In onze herinnering is het een prachtig berggebied, dus we willen nog eens terug. Dat doen we in juli 2023. We staan op camperplaats Posada de Valdeón en genieten van het schitterende uitzicht op de bergen.
Liever een digitale gids? Bestel dan de complete rondreis Noord-Spanje van The Media Bay:
Inhoudsopgave
Camperplaats Posada de Valdeón
Camperplaats Posada de Valdeón is aangelegd door de gemeente. Elke camper heeft een eigen stukje gras om lekker buiten te kunnen zitten. Het bord bij de ingang is wat onduidelijk, want daar staat in het Engels dat je niets buiten je motorhome mag zetten of hangen. Maar ik neem aan dat ze buiten je eigen perceeltje bedoelen.
Je kunt gebruik maken van het sanitair in de sporthal ernaast. De douches zijn helaas koud; gelukkig kunnen we warm douchen in onze eigen camper. Ook voor de camper zijn alle voorzieningen er.
Vanaf je camper loop je zó het dorp in. Daar is een restaurant, een piepkleine supermarkt en een bakkerij annex kruidenierszaak annex toeristenbureautje.
Bekijk camperplaats Posada de Valdeón (in het Spaans: Area de Posada de Valdeón) op Campercontact en op de website van de gemeente. Via deze website kun je vooraf een plek reserveren. Bekijk daarbij goed de plattegrond, want sommige percelen zijn net groot genoeg voor een kampeerbusje. Maar er zijn ook voldoende grotere plekken.
Je kunt ook zonder reservering inchecken. Op Campercontact staat in veel reviews dat dat inchecken heel lastig gaat; gelukkig lukte het bij ons prima. Tip: hou je paspoort bij de hand, ook als je vooraf gereserveerd hebt. Je moet je paspoortnummer intikken of je paspoort in een speciaal schuifje leggen waar het afgelezen wordt.
Lees ook mijn artikel Camperplaatsen met uitzicht.
Bereikbaarheid camperplaats Posada de Valdeón
Onze eerste campertrip door de Picos de Europa was nog met ons eerste kampeerbusje; een Volkswagen T3. We reden toen over een hele steile onverharde weg, herinner ik me. We zakten zelfs een eindje naar beneden: doodeng. Wat wel grappig was, dat de lifter die we meenamen op dat steile stuk ons bodyboard (een klein, licht surfboard) op schoot kreeg. Dat gleed namelijk van het bovenbed af.
De route die we in 2023 rijden, naar camperplaats Posada de Valdeón, is verhard en veel minder steil. Toch is de heenweg voor Wim een inspannende rit. We komen van de kust en ons navigatiesysteem leidt ons over de N265 naar het zuiden. Met veel bochten en nauwelijks ruimte om elkaar te passeren. En voor een groot deel zelfs door een kloof met smalle doorgangen. Wel héél mooi! Het laatste stukje, over de LE2711, is gelukkig breder en zonder haarspeldbochten.
Als we verder trekken, rijden we vanaf Posada de Valdeón een gemakkelijkere, maar óók práchtige, route: over Riaño, Boca de Huérgano en Aguilar de Campoo naar de camperplaats in La Población. Je rijdt dan een heel eind langs het stuwmeer van Riaño. De route vanuit Riaño (N625 en LE2711) kun je natuurlijk ook heen nemen.
Lees mijn bericht camperplaats la Población.
[Lees verder onder de foto’s]
Wandelen door en rond Posada de Valdeón
Vanaf camperplaats Posada de Valdeón kun je mooi wandelen. Door het dorp, en over wandelpaden en weggetjes in de omgeving. Er is o.a. een geel-wit gemarkeerde rondwandeling van 3 uur die in het dorp duidelijk staat aangegeven. Als je een lineaire wandeling wilt maken, bijvoorbeeld vanaf of naar Caín, dan kun je een taxi vragen om je te halen of te brengen. Op het informatiebord bij de camperplaats hangen telefoonnummers, en je kunt ook informatie krijgen bij de bakker/toeristeninfo in het dorp.
Horréos
Als je door het boerenbergdorp Posada de Valdeón wandelt, zie je bij bijna elk huis één of twee horréos. Dat zijn traditionele, houten constructies voor de opslag van graan en andere gewassen. Ze bieden bescherming tegen vocht. En ook tegen knaagdieren; die kunnen er niet in klimmen door de grote, ronde steen die op de poten ligt. De horréos lijken op de espigueiros (graanschuurtjes) in Portugal, maar met een bouwstijl die typisch is voor deze streek. Lees meer over de horréos van Valdeón op de Engelstalige website van Valle de Valdeón.
In mijn artikel Campertrip door Portugal over de N2 beschrijf ik de espigueiros.
Foto-impressie wandelen door Posada de Valdeón
[Lees verder onder de foto’s]
Foto-impressie wandeling naar Mirador del Tombo
In ongeveer 40 minuten loop je vanaf camperplaats Posada de Valdeón naar de Mirador del Tombo. Dat is een oud uitzichtplatform. Het uitzicht daar is niet mooier dan vanaf de camperplaats, maar tijdens het lopen (op een rustige asfaltweg) heb je de hele tijd naar alle kanten uitzicht op de bergen. Je loopt helemaal bergaf, dus terug bergop. Ik steek daarom bij de Mirador mijn duim op en krijg gelukkig binnen een seconde een lift terug naar het dorp. “Of ik in orde ben”, vragen ze heel attent. “Ja hoor, gewoon geen zin om dat hele eind terug omhoog te lopen.”
[Lees verder onder de foto’s]
Meer wandelen in de Picos de Europa: Ruta del Cares
Camperplaats Posada de Valdeón is ook een goede uitvalsbasis voor de Ruta del Cares. Dit is de populairste wandelroute van de Picos de Europa. Hij gaat van Poncebos naar Posada de Valdeón (of andersom). De meeste mensen wandelen de route van Poncebos tot aan Caín de Valdeón; dit stuk is 12 km lang en loopt door een kloof. Taxichauffeurs brengen je graag naar Poncebos en pikken je in Caín weer op om je naar Posada de Valdeón terug te brengen. Lees meer over de Ruta del Cares op de website asturias.com.
Lees ook mijn artikel Met de camper van Portugal naar Nederland. De Picos de Europa is één van de tussenstops die we maken.
This entry was posted in Europa