“Were there bagpipes, kilts, traditional dances and whisky?” “Yes, there were.” “And was there crying?” “Yes, there was.” “Then you had a proper Scottish wedding!”. Aldus de medewerkster van onze camping bij Edinburgh. Onze zoon trouwde op 8 april met zijn vriendin die in Schotland geboren en getogen is. En het was inderdaad een op en top Schotse bruiloft! Een bijzondere beleving!
Mortonhall camping
Na onze reis naar Bali en Australië waren we een paar weken in Nederland om na een paar weken weer te vertrekken. Naar Edinburgh in Schotland dus. We staken met de veerboot over van IJmuiden naar Newcastle en stonden bij Edinburgh op Mortonhall Camping and Caravanning Park. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Edinburgh. Het is een kleine 10 minuten lopen naar de bushalte, en de bus rijdt overdag elke 10 minuten en ’s nachts één keer per uur.

Sightseeing en familie-ontmoetingen
De ooms en tantes waren ook uitgenodigd voor de bruiloft in Schotland. De dagen voor de bruiloft waren voor ons dan ook een combinatie van sightseeing en ontmoetingen met familie.
Sightseeing Edinburg
Omdat we al eens in Edinburgh waren, sloegen we de bekendste bezienswaardigheden deze keer over. We bekeken Dean village, een oud dorpje in de New Town.
Lees mijn bericht over ons eerdere bezoek: Edinburgh.




Ontmoetingen met familie (en andere bruiloftsgasten)
Gezellig avondeten met mijn broers, zus en schoonzus in The Standing Order van de keten Wetherspoon. Daarna met Wims zus en zwager een drankje in bar & restaurant The Stables op onze camping. De volgende dag lunch met onze zoons in restaurant BABA en een welkomstborrel voor de bruiloftsgasten in The Green Room Winebar.






Schotse bruiloft in een kasteel!
De bruiloft was op een prachtige locatie: Barnbougle Castle in Queensferry, net boven Edinburg. Direct aan het strand, met uitzicht op de zeearm Firth of Forth. Het was een echte Schotse bruiloft. Dat begon al bij de ontvangst met doedelzakmuziek. En veel mannelijke Schotse familieleden droegen kilts. Tijdens de (humanistische) trouwplechtigheid waren er mooie traditionele elementen: de ring warming ceremony en tying the knot.
Ringwarming ceremony
Bij de ringverwarmingsceremonie geven de gasten de trouwringen aan elkaar door, voordat het bruidspaar ze na hun vows bij elkaar omdoet. Terwijl de gasten ze doorgeven, warmen ze de ringen op met een gebed, goede wensen of positieve gevoelens voor de toekomst van het paar samen.
Tying the knot
De uitdrukking ’tying the knot’ is afkomstig uit een Keltische, voorchristelijke traditie, waarbij een paar letterlijk met koorden aan elkaar werd gebonden om de interne banden die ze aan het smeden waren te symboliseren.
Schotse dansen
En ’s avonds leerden we met z’n allen allerlei traditionele Schotse dansen, begeleid door doedelzak en viool. Afgewisseld met ‘gewoon’ dansen op muziek die door een dj gedraaid werd.
[Bekijk de foto’s – einde tekst]







Hartelijk gefeliciteerd met het huwelijk van jullie zoon!
Wat bijzonder zo’n bruiloft in Schotland!
Dank je! Ja, was echt een prachtige belevenis!
Wat een super belevenis en wat leuk dat er zoveel familie bij aanwezig kon zijn. Nogmaals gefeliciteerd en hopelijk helpt het verwarmen van de ringen voor een mooi en lang huwelijk.
Dat hoop ik ook! Bedankt voor je reactie 🙂