Het piepkleine plaatsje Šćit ligt op een schiereiland met dezelfde naam in het Rama-meer. Wij staan er op Franjusic camping apartment. Het telkens wisselende uitzicht is onwerkelijk mooi en de gastvrijheid ongekend.
We staan op camping Franjusic tijdens onze campertrip door de Balkan in 2024.
Inhoudsopgave
Rama-meer
Ze noemen het Rama-meer wel de parel van Herzegovina. Meer dan terecht. Het uitzicht op het meer en de eilanden en schiereilanden, de bergen eromheen: prachtig! Het lijkt wel niet echt. En in wezen is het dat ook niet. Het Rama-meer is namelijk een kunstmatig stuwmeer. Het ligt aan de Rama-rivier die een zijrivier van de Neretva is. Het meer ontstond door de aanleg van een stuwdam met waterkrachtcentrale in 1968.
Het Rama-meer is 12 kilometer lang en heeft een oppervlakte van ongeveer 1500 hectare. Als het water hoog staat, kan het meer 95 meter diep zijn, maar het waterniveau schommelt sterk. In de zomer is het meer tot wel 55 meter minder diep. Voor de bouw van de waterkrachtcentrale moesten ongeveer 1700 mensen uit 20 dorpen ergens anders gaan wonen. Heel soms, als het waterpeil extreem laag is, steken de overblijfselen van de huizen en kerken boven het water uit.
Het Rama-meer is grillig gevormd met verschillende landtongen. De grootste is het schiereiland Šćit. Op de landtongen en rond het meer zijn veel vakantie-appartementen en campings. De campings zijn niet allemaal goed bereikbaar voor campers; in de reviews op de gebruikelijke camper-apps en Google Maps vind je hier informatie over.
Šćit in het Rama-meer
Vanaf het grootste deel van de doorgaande weg over het schiereiland Šćit heb je naar beide kanten uitzicht op het meer. Wij staan een nachtje op de gloednieuwe camping Markešić, direct aan het Rama-meer. We worden ontvangen door de vriendelijke, gastvrije familie, waarvan moeder en een dochter Engels spreken. Het sanitair is modern en schoon. Voor wat grotere campers (de onze is 7,4 m) is hij makkelijk aan te rijden, maar je moet wel op het bovenste terras blijven staan, waar heel weinig schaduw is en je vrij ver van het meer staat. Voor camperbusjes dus een heel goede camping, voor grote campers bij warm weer iets minder geschikt. Wij verkassen daarom naar Franjusic camping apartment, 900 meter verderop.
Camping Franjusic in Šćit
We hebben geluk: er is een plekje in de schaduw van bomen. De meeste campers, caravans en tenten staan in de volle zon, maar die hebben wel het allermooiste uitzicht over het Rama-meer. En met luifels kunnen ze natuurlijk hun eigen schaduw maken of ze gaan ergens op het terreintje in de schaduw zitten.
Het sanitairgebouwtje heeft 2 douches en 2 wc’s die voortdurend schoongehouden worden. De douches zijn heerlijk heet en je kunt het douchewater ook voor de afwas gebruiken. De supervriendelijke Anna ontvangt ons met koffie en bier (“het is warm; je moet veel drinken”), en blijft de dagen daarop gratis koffie, bier, snoepjes, verse groente, schaaltjes vleeswaren, cake enz enz. schenken/brengen. Ik heb het idee dat wij het meest verwend worden van alle gasten omdat wij vrij lang blijven. In de buurt van de camping zijn twee supermarktjes. Als ik op een ochtend naar de winkel wandel, zegt Anna zelfs dat ik haar Mercedes wel mag lenen.
Dronefoto’s die Wim maakte:
Fietsen en wandelen vanaf de camping
Het schijnt dat je helemaal rond het meer kan fietsen, maar dat hebben wij zelf niet gedaan. We hebben op de fiets en wandelend wel het hele schiereiland verkend, en we zijn over de landtong ten westen van Šćit gefietst, met in het zuiden camping Bošnjak. Een leuk terrein aan het water met modern sanitair en goed bereikbaar voor campers. Wel is de weg over de landtong vrij smal. We fietsen ook over de oostelijke oever van het Rama-meer naar restaurant Laguna Club, waar we lunchen met een heerlijke koude wrap met stukjes kip en salade.
Kloostercomplex in Šćit
Naast camping Franjusic in Šćit is een kloostercomplex met een kerk uit 1960. In de tuin staan een aantal moderne religieuze beelden.
Etnografisch museum
Achter de kerk is een etnografisch museum in het gerestaureerde gebouw van een voormalig klooster. In het museum, dat in 2007 werd geopend, kun je op 3 verdiepingen het leven van de inwoners van de Ram-regio bekijken. Met bijvoorbeeld oude ambachten als een spinnerij/weverij en een timmerwerkplaats, kleding die de mensen vroeger droegen, en geborduurde kleedjes en kussens. Op de 4e verdieping zijn allerlei opgezetten dieren die in de regio voorkomen en voorkwamen tentoongesteld.
This entry was posted in Europa