Konjic is een grote, drukke, moderne stad met een oude, deels vervallen en deels opgeknapte, Ottomaanse wijk. Wij dwalen daar wat rond, bezoeken een museum en pakken een paar terrasjes.
We bezoeken Konjic op onze campertrip door de Balkan in 2024. Lees mijn reisverslag.
Inhoudsopgave
Rit naar Konjic
We rijden er ernaartoe over de M73 langs de Neretva-rivier in Bosnië en Herzegovina. Een prachtige rit!
Auto Camp Oaza bij Konjic
We gaan op Auto Camp Oaza staan (één van de vele met die naam in de Balkan). We rijden er eerst voorbij omdat de helling bij de ingang veel te steil lijkt. Maar als we er vanuit Konjic nog een keer langsrijden (we vinden in de stad geen geschikte parkeerplaats), blijkt het heel erg mee te vallen. Met onze 7,40 m en lange overhang aan de achterkant lukt de afdaling makkelijk.
De camping ligt aan een uitloper van het Jablanica-meer (onderdeel van de Neretva-rivier). De eigenaar geeft ons een prachtig plekje op de oever. De camping is klein: met 3 à 4 campers, een paar tentjes en een stel (meest onbewoonde) caravans is hij zo’n beetje vol. In het hoogseizoen is reserveren of op tijd arriveren dus verstandig. Het sanitair is basic maar schoon. Er zijn geen campervoorzieningen. Wel goede wifi-ontvangst op het hele terrein.
We eten bij de buren: restoran Orahovica. Daar kiezen we gebraden lamsvlees; de specialiteit van de streek. En als toetje een pannenkoekje, oftewel palacinke, het traditionele dessert van de Balkan.
Ottomaanse wijk
De campingbaas wil ons ’s ochtends wel even naar het centrum brengen. Hij zet ons vlak bij de nieuwe brug (Most Jurij Gagarin) af bij een taxistandplaats (link naar Google Maps), zodat we alvast weten waar we een taxi terug kunnen nemen. Daarvandaan is het 10 minuutjes lopen naar de Ottomaanse wijk. Dat kan door de Jurij-Gagarinbrug over te steken en daarna rechtsaf te slaan. Of door via een tunneltje naast de taxistandplaats naar een voetpad langs de rivier te lopen dat je vanzelf naar de Ottomaanse wijk en de oude brug leidt. Je kunt ook aan deze kant van de Jurij-Gagarin-brug blijven en via de weg naar de Ottomaanse wijk lopen. Tussen de weg en het voetpad kom je in een klein parkje dit groepje stécci (Middeleeuwse grafstenen) tegen.
Foto-impressie van de Ottomaanse wijk (aan beide kanten van de oude brug):
Ontdek Konjic en meer met GetYourGuide
Museums in Konjic
Etnografisch museum
Als we wat drinken op het terras van restaurant Konak – met uitzicht op de beroemde oude brug – ontdekken we dat naast het restaurant het etnografisch museum van Konjic is (Zavičajni muzej). In het kader van ‘we zijn er nu toch’ wippen we even naar binnen. De museummedewerker is zo aardig om ons een rondleiding te geven en alles uit te leggen. Er hangt onder andere een fotoreportage van de Ottomaanse brug, die door de Duitsers in WOII kapot gebombardeerd is. Hij werd binnen 2 weken provisorisch gerepareerd en pas in 2009 in oude glorie hersteld is. Door hetzelfde team uit Turkije dat de brug van Mostar herstelde.
Geboortehuis Zuko Džumhur
De museummedewerker nodigt ons uit om mee te gaan voor deel 2 van het museumbezoek, een paar honderd meter verderop. Dat is het geboortehuis van de cartoonist/schilder/schrijver/radiomaker Zuko Džumhur (1920-1989). We kennen de beste man niet, maar gaan natuurlijk mee. Veel cartoons, foto’s en schilderijen. En ook meubels met mooi houtsnijwerk, net als in het etnografisch museum.
Museum voor Houtsnijwerk in Konjic
Hett houtsnijwerk is typisch voor Konjic en staat zelfs op de Unesco-lijst van immaterieel werelderfgoed. Er is in Konjic ook een Museum voor Houtsnijwerk (Muzej Drvorezbarstva). Wij slaan dat zelf over, maar het is zeker de moeite waard. Op de pagina The Woordcarving Museum van de website Welcome to Konjic krijg je een goede indruk.
Tito’s Bunker
Nog een bezienswaardigheid in Konjic is Tito’s bunker, een ondergrondse nucleaire bunker en militair commandocentrum uit de Koude Oorlog. Ook deze slaan wij over, maar daar heb ik spijt van nu ik de website bekeken heb! Het complex is ondergronds gebouwd om de Joegoslavische president Josip Broz Tito en maximaal 350 leden van zijn inner circle te beschermen in het geval van een atoomconflict. De structuur bestaat uit woonwijken, vergaderzalen, kantoren, strategische planningsruimten en andere gebieden. De bunker bleef een staatsgeheim tot na het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren negentig.
Het is verstandig om een dag vantevoren te reserveren. Dat kan via de website van Tito’s bunker of bij één van de reisagentschappen in de stad, waar je ook rafting-excursies en andere activiteiten kunt boeken.
Bezoek Konjic en de bunker vanuit Sarajevo met GetYourGuide:
Na nog een sapje op het terras boven de rivier van Caffe slastičarna (patisserie) Amore vlak bij de Jurij-Gagarinbrug en een kleine burek (gevulde rol van bladerdeeg) bij een bakker voor lunch, met een ijsje toe in de oude wijk, wandelen we via het pad langs de rivier weer naar de Jurij-Gagarinbrug. Daar nemen we een taxi terug naar de camping (voor nog geen € 5).
This entry was posted in Europa