Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Bali – Pura Tirta Empul

14 november 202226 december 2022

De Pura Tirta Empul bij Tampaksirin is een eeuwenoude tempel die rond een heilige bron is gebouwd. Wij bezoeken de tempel met onze gastheer Ketut Mendra.

Bij hetzelfde uitstapje bezoeken we ook de beroemde Goa Gajah (olifantengrot) en het Ada Geruda Gallery.

Boek een tour via GetYourGuide

Wij hebben het geluk dat onze gastheer ook professioneel gids is. Ook als je geen kamer of villa bij hem huurt, kun je hem als gids boeken. Je kunt ook via GetYourGuide gemakkelijk allerlei tours op Bali boeken, bijvoorbeeld deze:

Dankzij de god Indra

Als we door de tuin naar de tempel lopen, wijst Ketut ons op een standbeeld van de god Indra. Hij heeft volgens de legende de bron gemaakt. Zijn leger was vergiftigd en Indra doorboorde een steen om magisch water te krijgen, waarmee hij het leger weer tot leven kon wekken. Nog steeds schrijven de Balinezen magische en helende krachten aan het water toe. Het is het meest heilige water van Bali en de Balinezen gebruiken het voor veel ceremonies.

Voor we vanuit de tuin via de typisch Balinese gespleten poort het tempelcomplex binnenlopen, krijgen we een leen-sarong om. We worden gewaarschuwd: deze mag niet nat worden. (Nog lastig, want we krijgen een enorme bui op onze kop en onze regencapes liggen in de auto.) Voor mensen die het bad ingaan, zijn er speciale sarongs.

Ingang Pura Tirta Empul

Pura Tirta Empul – tempel van de heilige bron

De Pura Tirta Empul is al rond 960 na Christus gesticht. In 1964 is het complex volledig gerestaureerd. Pura betekent ’tempel’ en ’tirta empul’ is Balinees voor ‘water dat uit de grond komt’. Balinezen komen hier naartoe om zichzelf ritueel te zuiveren in het heilige water.

Zuiveringsritueel in de Pura Tirta Emplul

Binnen in het complex bekijken we eerst het bad waar de reinigingsrituelen plaatsvinden. Nadat de gelovigen gebeden hebben, stappen ze in het water. Met gevouwen handen buigen ze onder het stromende water van de eerste fontein. Dit gaat zo door tot de elfde fontein. De laatste 2 fonteinen zijn bedoeld voor zuivering tijdens begrafenisrituelen, legt Ketut uit.

Als wij er zijn, zien we trouwens alleen westerse mensen het bad ingaan. Het lijkt een beetje een toeristenkermis, maar ik geloof (hoop) wel dat ze het heel respectvol doen. Wij kiezen ervoor om van de kant te kijken.

Bad voor het reinigingsritueel in de Pura Tirta Empul
Bad voor het reinigingsritueel in de Pura Tirta Empul
Ketut en Wim bekijken de rituele reiniging in de Pura Tirta Empul  vanaf een trapje
Ketut en Wim
Reinigingsritueel in de Ketut en Wim
Reinigingsritueel

Heilige bron en koi-karpers

Daarna wandelen we over de volgende binnenplaats waar we de vijver met de bronnen bekijken. Normaal zie je het water bubbelen, maar daarvoor regent het nu te hard. Het water komt uit o.a. het Baturmeer. Het stroomt ondergronds tot het in de Pura Tirta Empul naar boven borrelt. Bij de derde binnenplaats mag je alleen naar binnen als gelovige, net als bij de andere tempels die we al bezocht hebben. Vanaf een droog plekje in één van de paviljoens, bekijken we de andere paviljoens. Hier worden goden zoals Shiva, Vishnu en ook Indra vereerd.

Lees ook mijn artikel Penglipuran en Batur.

De paviljoens in de regen
Zicht op de paviljoens vanaf een droog plekje

Voor we naar de uitgang van de Pura Tirta Empul lopen, komen we nog langs een stenen vijver met koi-karpers. Het bad is aan alle kanten ommuurd, waardoor er een bijzondere, rustige sfeer heerst.

Zomerpaleis van Soekarno

Vlak bij de tempel liet Soekarno, de eerste president van onafhankelijk Indonesië, zijn zomerpaleis bouwen. Dit is jammer genoeg niet open voor publiek.

Vriendschapsbrug naar het zomerpaleis van Soekarno
Vriendschapsbrug naar het zomerpaleis van Soekarno
Zomerpaleis van president Soekarno naast de Pura Tirta Empul
Zomerpaleis van president Soekarno naast de Pura Tirta Empul
Vanuit de Pura Tirta Empul leidt een trap naar het zomerpaleis
Vanuit de Pura Tirta Empul leidt een trap naar het zomerpaleis.

Bekijk ook het artikel over de Pura Tirta Empul op de website van het Ministerie van Toerisme van Indonesië.

Wij huren 2 maanden een huis in Payogan bij Ubud op Bali. Lees mijn reisverslag. En bekijk de Instagram-account van onze gastheer en gids Ketut Mendra.

This entry was posted in Azië
  • Bali
  • Indonesië
Share

Post navigation

  Bali – Goa Gajah, olifantengrot
Bali – Gallery Ada Garuda  

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië Montenegro museum Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk Wandelen winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

ReizenReizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen


© 2022