Wij huren 2 maanden een huis in Payogan bij Ubud op Bali. Ketut vertelt ons honderduit over de cultuur op Bali, die direct samenhangt met de Balinese variant van het hindoeïsme. We hebben ons ook ingelezen, maar uit de mond van een Balinees is het natuurlijk veel interessanter. De dag na onze aankomst maakt Ketut een ommetje door de buurt met ons.
Payogan bestaat uit wat kleine winkeltjes, een aantal tempels (‘ons’ dorpje Payogan heeft 5 dorpstempels vertelt Ketut ons later), en verder allemaal ‘compounds’ waar families wonen. Elke compound heeft een eigen familietempel en nog een aantal losse altaren.
Bekijk de foto’s van ons huis in mijn eerste bericht over Bali. Wij huurden het via Hometogo.
Lees meer over de Godsdienst op Bali.
Overal, echt óveral liggen kleine offeranders. Op de altaren, maar ook op straat en op muurtjes, op auto’s en brommers. Met deze offers vragen de Balinezen om geluk en bescherming aan de goden en geesten. Voor de familie, maar bijvoorbeeld ook voor de verkeersdeelnemers. Ketuts vrouw maakt elke dag zo’n 40 offertjes, vertelt hij.
Hoogtepunt van het ommetje is de repetitie van een (al heel professioneel) gamelan-jeugdorkest, begeleid door een (andere) neef van Ketut. De jongens vinden het superleuk dat wij staan te luisteren en de grootste durfals oefenen gelijk even hun Engels met wat eenvoudige zinnetjes. En één van hen blijft heel verlegen na de repetitie achter en praat dan Nederlands met ons. ‘Mijn kakek (‘opa’) komt uit Nederland’.
Meer foto’s van ons ommetje door Payogan
Wij huren 2 maanden een huis in Payogan bij Ubud op Bali. Lees mijn reisverslag.
This entry was posted in Azië