Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Bali – crematie-processie

14 november 202226 december 2022

Een crematie-processie op Bali: dat maak je niet elke dag mee. Zeker niet als het om een lid van de koninklijke familie van Ubud gaat! Een prachtige ervaring!

Onze gastheer Ketut geeft ons de tip om de crematie-processie te gaan zien en rijdt ons naar Ubud. Hij vertelt van tevoren al een beetje wat we kunnen verwachten. Bijvoorbeeld dat de toren waar het lichaam in ligt zo hoog is, dat ze de elektriciteitskabels die over de weg hangen doorknippen.

Mannen met veiligheidsgordels werken aan de elektriciteitsdraden
Vlák voor de processie langskom, knippen ze de elektriciteitsdraden door die over de weg hangen

Een crematie-processie op Bali kost veel geld

En het leuke is dat iedere Balinees die een beetje Engels spreekt ook heel welwillend uitleg geeft. Een paar dagen geleden legde een Balinese taxichauffeur mij al uit dat de ‘gewone’ Balinezen heel lang moeten sparen voor een crematie. Maanden, en soms zelfs jaren. In de tussentijd begraven ze de overledene tijdelijk. En als een familie niet genoeg geld kan sparen voor een privé-crematie kunnen ze meedoen met de 5-jaarlijkse gemeenschappelijke crematie, waarbij de kosten gedeeld worden.

Als we naar het startpunt van de stoet lopen, adviseert een Balinese fotograaf om daar niet te dicht bij te gaan staan. Want zodra de processie in beweging komt, zal het daar superdruk zal zijn. Als we hem later nog een keer tegenkomen, geeft hij zijn instagram-account (als ik hem om z’n website vraag), zodat ik zijn foto’s van de crematie-processie kan bekijken. En een andere Balinees legt uit dat de dragers van de loeizware toren en de stier steeds wisselen. Telkens neemt een groep mannen van de betreffende buurt het over. Ze maken trots selfies en laten hun spierballen zien als ze aan de beurt zijn geweest.

Als de processie bij de tempel arriveert, halen ze het lichaam uit de toren en leggen het in de stier. Eerst wordt de toren verbrand en daarna de stier met het lichaam. Wij vinden het te druk om mee de tempel in te gaan, al zegt Ketut achteraf dat we dat best hadden kunnen doen.

Bekijk mijn foto’s (en een korte video):

Stier waar het lichaam na de crematie-processie in Ubud, Bali, in gelegd wordt
Het lichaam ligt tijdens de crematie-processie op Bali in de toren
Publiek voor de crematie-processie op Bali
De stier is onderweg
Gamelan-orkest maakt deel uit van de crematie-processie in Ubud
Crematie-processie Ubud, Bali
Vrouwen dragen offers op hun hoofd tijdens de crematie-processie op Bali
Crematie-processie op Bali
Zodra de stoet voorbij is, buigen ze de verkeerslichten terug en bevestigen ze de elektriciteitskabels weer
Zodra de stoet voorbij is, buigen ze de verkeerslichten terug en bevestigen ze de elektriciteitskabels weer

In dit Engelstalige artikel staat meer uitleg over Balinese crematies.

Wij huren 2 maanden een huis in Payogan bij Ubud op Bali. Lees mijn reisverslag. En bekijk de Instagram-account van onze gastheer en gids Ketut Mendra.

This entry was posted in Azië
  • Bali
  • Indonesië
Share

Post navigation

  Bali – Gallery Ada Garuda
Bali – cadeaus en woonaccessoires  

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië Montenegro museum Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk Wandelen winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

ReizenReizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen


© 2023