Ga je binnenkort down under? Hier een aantal praktische tips voor Australië. Scheelt in het zelf zoeken.
Ik heb dit artikel bijgewerkt op: 9 oktober 2023.
- Tip 1: Visum aanvragen voor Australië
- Tip 2: Internationaal rijbewijs
- Tip 3: Auto huren of kopen in Australië?
- Tip 4: Geld opnemen in Australië
- Tip 5: bankrekening
- Tip 6: Geld overmaken via Wise (vh Transferwise)
- Tip 7: Nederlandse betaalpas en creditcard in Australië
- Tip 8: Withdrawal without conversion!
- Tip 9: Dollars meenemen naar Australië?
- Tip 10: Noodgeld
Inhoudsopgave
Tip 1: Visum aanvragen voor Australië
Voor Australië heb je een visum nodig. Mijn tip: doe de aanvraag voor je visum rechtstreeks bij de Australische regering: Immi.homeaffairs.gov.au. Er zijn heel veel websites waar je een visum kunt aanvragen, maar die rekenen daar geld voor en bij sommige moet je onnodig lang op je visum wachten. En al is de website van de Australische regering natuurlijk in het Engels, alles wordt heel goed uitgelegd, zelfs met voorbeelden.
Tip 2: Internationaal rijbewijs
In de meeste staten van Australië heb je – naast je Nederlandse rijbewijs – een internationaal rijbewijs nodig of een rijbewijs met Engelse tekst. Je kunt een internationaal rijbewijs (eventueel ook je visum als je dat toch liever in het Nederlands doet) aanvragen bij de ANWB.
Informatie per staat:
- Australian Capital Territory
- New South Wales
- Northern Territory
- Queensland
- South Australia
- Tasmania
- Victoria
- West Australia
Tip 3: Auto huren of kopen in Australië?
Als je langer dan een week of 4 naar Australië gaat, kun je overwegen een auto te kopen. Dat is al snel voordeliger dan huren, maar geeft natuurlijk wel wat meer rompslomp. Als je, zoals wij, je auto bij een dealer koopt, kun je hem vragen de auto later terug te kopen. Dat scheelt gedoe, maar je krijgt er veel minder voor dan wanneer je hem particulier verkoopt. Wij hebben in 2019 een auto gekocht in Australië en hebben het geluk dat wij deze konden stallen bij de ouders van mijn schoonzus. Aan het eind van onze meest recente reis naar Australië hebben hem tegen een prima prijs verkocht via de Facebookgroep Backpacker Cars Australia.
Geldzaken
Tip 4: Geld opnemen in Australië
Als je geld opneemt in Australië – of waar dan ook buiten Europa – rekent je eigen bank daar kosten voor én vaak de bank waar je het geld opneemt ook nog eens. Om deze extra kosten te voorkomen, kun je – zeker als je wat langer blijft – een bankrekening in Australië openen.
Tip 5: bankrekening
Zelf hebben wij een bankrekening bij ANZ geopend en de persoonlijke service is uitstekend. Maar je kunt het beste even zelf rondneuzen op de websites van de verschillende wat grotere banken in Australië en bekijken wat voor jou de handigste keuze is. Ik heb een lopende en een spaarrekening geopend en direct na aankomst in Australië kon ik het bankpasje halen bij een vestiging in de buurt.
In plaats van een Australische bankrekening kun je ook de Wise-debetkaart gebruiken en daar vanaf je Nederlandse bankrekening geld op zetten. Zie voor meer informatie tip 6.
Tip 6: Geld overmaken via Wise (vh Transferwise)
Als je geld overmaakt naar een buitenlandse rekening, heb je te maken met onkosten die je Nederlandse bank rekent, onkosten die de ontvangende bank rekent en vaak ook nog commissie op de wisselkoers, plus soms nog kosten die de eventuele correspondent/ intermediary bank rekent. Die laatste kosten zijn er niet als je bank veel internationale vestigingen heeft. Maar als je pech hebt, zijn er bij één transactie meerdere correspondent banken betrokken, die allemaal kosten rekenen.
Om kosten te besparen, heb ik daarom ons geld van onze Nederlandse naar onze Australische bankrekening overgemaakt via Wise (aff). Ik ben super tevreden over Wise. Geld overmaken is heel makkelijk; het wijst zich vanzelf. En als je iets verkeerd doet (zoals ik, die een komma verkeerd zette en daardoor veel te veel geld over probeerde te maken) of vragen hebt, word je goed, snel en heel vriendelijk geholpen. In Nederland heeft Wise geen kantoor, maar je kunt bellen met het kantoor in Engeland of in Duitsland. In Australië heeft Wise wel een kantoor.
Ondertussen heb ik ook een Wise-debetkaart. Hiermee kun je in veel landen met de plaatselijke valuta kunt betalen. Nadeel kan wel zijn dat je dan alleen met pin kunt betalen bij zaken die Mastercard accepteren. Meer informatie in deze blog op de website van Wise.
Tip 7: Nederlandse betaalpas en creditcard in Australië
Wil je gewoon je Nederlandse betaalpasje gebruiken in Australië? Vergeet dan niet deze op ‘Wereld’ te zetten. Betalen met je betaalpas is in niet-eurolanden meestal het voordeligst lees ik bij de Consumentenbond. Het is verstandig om naast je betaalpas een creditcard te hebben. Lukt betalen of geld opnemen niet met je betaalpas, dan kun je je creditcard gebruiken. En je hebt altijd een reservepasje (en dus geld) als je één van de pasjes verliest. Bewaar ze dus niet bij elkaar.
Tip 8: Withdrawal without conversion!
Let erop dat je in Australië altijd in de lokale valuta geld opneemt en laat verrekenen. Bij een geldautomaat moet je vaak kiezen tussen withdrawal with conversion of without conversion. Bij with conversion is het bedrag dat je betaalt of opneemt al omgerekend in euro’s. Dat klinkt makkelijk, maar is vaak een stuk duurder dan afrekenen in de lokale munteenheid. Kies daarom altijd Withdrawal without conversion. Wil je weten wat het bedrag dat je opneemt in euro’s is, dan kun je dat gewoon in je eigen bank-app op je telefoon zien.
Tip 9: Dollars meenemen naar Australië?
Vreemde valuta bestellen is duur. Het is daarom slimmer om geen geld vanuit Nederland mee te nemen en direct bij aankomst op het vliegveld in Australië geld te pinnen. Zelf kreeg ik trouwens een bedragje aan Australische dollars als afscheidscadeau van mijn collega’s. (Ik heb eind juli 2019 ontslag genomen om digital nomad te worden.) Origineel, toch?!
Tip 10: Noodgeld
De meeste banken bieden de mogelijkheid om snel aan contant geld te komen (emergency cash of noodgeld) als je betaalpas gestolen of kwijtgeraakt is. Hoe dat bij jouw bank zit, kun je het beste voor vertrek even navragen. Ook deze informatie en nog veel meer tips vond ik bij de Consumentenbond.
Bekijk ook mijn artikel met Cadeaus voor fans van Australië.
En klik op de tag Australië voor al mijn berichten over Australië.