Als we in de pub in het piepkleine Lyndhurst een realistisch schilderij bewonderen, vraagt de man achter de bar: “Jullie komen voor Talc Alf, neem ik aan?” Wij hebben nog nooit van hem gehoord, maar we nemen aan dat hij de schilder is en we zijn wel benieuwd naar meer van zijn werken. In zijn Art Gallery ontdekken we al snel dat Talc Alf de figuur op het schilderij is en dat hij zelf speksteen-sculpturen maakt. Hij heet ons van harte welkom en wijdt ons in in zijn ‘Origin of letters’.
Lees ook mijn bericht over onze Roadtrip door Zuid-Australië en de Outback.
Inhoudsopgave
Talc Alf is in Nederland geboren
Talc Alf is in 1945 geboren in Deventer. Zijn echte naam in Cornelius Johan Alferink. Hij was zo jong toen zijn ouders naar West-Australië verhuisden, dat hij geen Nederlands meer spreekt. Hij ging in 1960 in Lyndhurst wonen en begon hier speksteen te verzamelen en te bewerken. In het Engels heet speksteen talc, vandaar zijn bijnaam Talc Alf.
‘Theory on origin of letters’
Hij is een echte paradijsvogel. Hij heeft een hele theorie over letters en woorden ontwikkeld en raakt daar niet over uitgepraat. Hij weet alles aan alles te verbinden en kan alles met zijn theorie verklaren. Hij ontdekte dat de A (van Adam) voor ‘man’ staat en de B (op zijn kant gezette borsten) voor ‘vrouw’, Daarom móesten volgens hem de A en de B wel in oude geschriften voorkomen. Hij vroeg een vriend, die het British Museum in Londen bezocht, om daar speciaal op te letten. En ja hoor, op een Soemerisch kleitablet staan een omgevallen B (‘borsten’) en A onder elkaar.
Holy Land
Hij vindt dat wij er trots op moeten zijn dat ‘Nederland’ vaak ‘Holland’ genoemd wordt. Want ‘Hol’ komt niet van ‘hout’, maar van ‘Holy’. Holland betekent ‘Holy Land’! Hij geeft ook een heel eigen uitleg over de naam ‘Australia’. Iemand heeft hier een video van op YouTube gezet.
Talc Alf is een heel vriendelijke man en we vinden het geweldig om naar zijn onnavolgbare verhalen te luisteren. Niet dat we hem geloven. Hij baseert zijn theorie namelijk op Engelse woorden … Geen idee of hij er zelf echt in gelooft; leek me niet aardig om hem dat te vragen. Met moeite rukken wij ons van hem los; in zijn enthousiasme roept hij ons nog een aantal wijsheden na als wij naar onze auto teruglopen.
This entry was posted in Australië