Maldon is een klein mijnstadje in Victoria, Australië, dat sinds de goudkoorts vrijwel intact gebleven is. Het staat daarom sinds 2007 op de Nationale Erfgoedlijst. En al veel eerder, in 1966, kreeg Maldon het predicaat notable town; ‘opmerkelijke stad’.
Inhoudsopgave
Drie maanden Maldon
Wij hebben het geluk dat Maldon in de (Australische) zomers van 2019/’20 en 2022/’23 onze thuisbasis is. Beide keren voor 3 maanden. Wij wonen in het comfortabele gastenbungalowtje van mijn zwager en schoonzus. Vandaaruit verkennen we het stadje en de directe omgeving, en ondernemen we kampeertripjes in de rest van de staat Victoria en New South Wales. Lees mijn blogs over onze trips:
- Kampeertrip langs de zuidkust ten westen van Melbourne.
- Roadtrip door de outback van Zuid-Australië
- Roadtrip Victoria en New South Wales, naar Sydney door het binnenland en terug langs de oostkust.
Notable town
Maldon is de eerste ’Notable Town’ van Australië, vanwege historisch centrum. Ik ben nieuwsgierig naar de andere ‘notable towns’ en ontdek iets opmerkelijks. Er is maar één andere Notable Town: Tallangatta. En die kreeg het predicaat pas in 2016, dus 20 jaar na Maldon. Uit nieuwsgierigheid bezoeken we dit plaatsje op onze trip door Victoria en New South Wales en ik schreef er dit artikel over: Lake Hume en Tallangatta.
De geschiedenis van Maldon in het kort
Aboriginals en kolonisten
Rond 1700 leefden er naar schatting 900 tot 1900 Djadja Warrung Aboriginals in deze streek. Toen in 1840 de eerste kolonisten arriveerden, waren dat er nog maar 282. De rest was in 1789 en 1825 door twee pokkenepidemieën uitgeroeid. De ziekte werd waarschijnlijk geïntroduceerd door inwoners van het huidige Indonesië. Die staken over naar de noordkust van Australië om in zeekomkommers te handelen. Zelf reisden ze niet Australië door, maar het virus wel. Met rampzalige gevolgen.
De eerste kolonisten waren boeren op zoek naar vruchtbare grond om hun vee te laten grazen. Toen zij zich hier vestigden, behandelden zij de Aboriginals als derderangsburgers. De meesten van hen trokken naar het noorden, op de vlucht voor een bestaan van alcoholisme, prostitutie en bedelen.
Goud!
In 1853 ontdekte John Mechosk, een succesvolle Poolse goudzoeker, goud aan de voet van Mt. Tarrangower. De vondst ontketende een goudkoorts. Binnen de kortste keren kwam er een stroom van zo’n 20.000 gelukszoekers op gang. Zij vonden het goud door grond te wassen en te zeven (panning). Toen het moeilijker werd om goud te vinden, trokken de meesten verder. Tegen het einde van de jaren 1850 bleven ongeveer 2.000 goudzoekers hier wonen. De nederzetting heette toen Tarrangower.
Naarmate de tunnels langer werden en de schachten dieper, het delven ingewikkelder en de kosten hoger, kwam de mijnbouw meer en meer in handen van grote bedrijven. (In tegenstelling tot de opaalmijnen bij Coober Pedy; die zijn allemaal van particulieren.)
Er is nu nog steeds een goudverwerkingsbedrijf bij Maldon. Lees meer op de website van het bedrijf Kaiser Reef: Maldon Goldfield en in het krantenartikel Modern Mining in Maldon: Porcupine Flat Mill.
[Lees verder onder de foto’s]
Tarrangower wordt Maldon
Tarrangower werd in 1858 officieel een gemeente en kreeg de naam Maldon, naar het stadje met dezelfde naam in Engeland. Vanaf die tijd groeide de stad sterk. Er kwam een gerechtsgebouw, een ziekenhuis, een marktgebouw, twee bankgebouwen en 10 kerken, een school, winkels en het postkantoor. En ook (60!) pubs, 3 theaters, biljartkamers, kegelbanen, café’s en natuurlijk woonhuizen.
Maldon nu
Heel veel van de gebouwen uit de begintijd van het stadje bestaan nog steeds, al hebben de meeste wel een nieuwe bestemming gekregen. Als antiek- of vintagewinkel, boekhandel, galerie, snoepwinkel, ijssalon, boetiek of eetcafé. Kangaroo Hotel – in 1856 gestart in een tent – heeft nog steeds de oorspronkelijke bestemming van pub.
Toeristische bestemming
Maldon is een leuke toeristenbestemming, mede door de Victorian Goldfields Railway. Ik heb het idee dat het vooral door Australische toeristen bezocht wordt. Terwijl het ook de moeite waard is voor buitenlandse toeristen. Zeker omdat het maar 140 km ten noorden van Melbourne ligt. Jammer is wel, dat er vrij veel leegstaande panden zijn en dat veel winkels maar een paar dagen per week open zijn.
[Lees verder onder de foto’s]
De omgeving van Maldon
Heuvels
Maldon ligt in een prachtige heuvelachtige, bebosde omgeving. Vanaf 3 heuvels heb je uitzicht op het stadje: Anzac-hill, Mount Tarrangower (met op de top een uitzichttoren) en Rock of Ages. De Rock of Ages is tegelijk de mooiste als de minst bekende.
[Lees verder onder de foto’s]
Bezienswaardigheden in de buurt van Maldon
Castlemaine
De dichtstbijzijnde grotere stad is Castlemaine, ook met een historisch goudmijnstadje. Met meer winkels en restaurants e.d. dan Maldon. Lees ook mijn blogbericht The Mill in Castlemaine; een mooi voorbeeld van herbestemming.
Ontdek meer over Maldon, Castlemaine en de dorpjes in de omgeving op: Welcome to Castlemaine, Maldon and Surrounds.
Meer tips voor trips vanuit Maldon
Een half uurtje rijden van Maldon is Historische Maryborough een bezoekje waard!
Ook de moeite waard: Guildford General Store.
Iets verder rijden, maar echt een aanrader: Echuca Wharf – historische haven.
Meer lezen en bekijken
Op de website van Parks Victoria staan veel artikelen over de natuur en de goudmijngeschiedenis van: Maldon en Castlemaine.
Maldon en Castlemaine zijn tussenstops van de autoroute Goldfields history drive.
Lees ook mijn blogpost Bushfires in Victoria.
This entry was posted in Australië