Na onze campertrip door Frankrijk en Spanje waren we 1,5 week thuis en inmiddels zijn we gearriveerd in Australië. We blijven tot half februari; 3 maanden dus. Hieronder mijn verslag over onze – wat stressvolle – reis en de eerste paar dagen in Australië.
Inhoudsopgave
Zenuwen – we zijn nog lang niet gearriveerd in Australië
De vliegreis van Amsterdam naar Melbourne duurt 28 uur, met overstappen in Londen en Guangzhou, China. Voordat we vliegen, zitten we nog even flink in de rats. In mijn paspoort staat Lont ev Meeuwsen. In alle correspondentie met Gate1 – bij wie ik via Skyscanner online geboekt heb – staat deze dubbele naam; prima dus. Pas op de avond voor onze vlucht ontdek ik dat op mijn online ticket (niet meer dan een naam en een nummer) alleen mijn getrouwde naam staat. Zal dat problemen opleveren, is de vraag. Voor de zekerheid gaan we extra vroeg naar Schiphol.
Wij vliegen met China Southern. En zowel Gate1 als China Southern kunnen de naam op deze korte termijn niet meer aanpassen. Sowieso kost dat een bak geld. Dat is dan misschien toch het nadeel van (extreem) goedkoop vliegen; een maatschappij als KLM past je naam per direct en gratis aan.
Hulp van KLM-medewerkers
Gelukkig stelt de KLM-medewerker die we om hulp vragen ons gerust: “De naam op de ticket staat ook in je paspoort, dus het zal geen probleem opleveren. Wacht, ik check je wel alvast in op de verschillende delen van je vlucht.” Geweldig, hoe hulpvaardig zij en haar collega’s zijn, terwijl wij onze tickets dus niet eens bij KLM geboekt hebben!
Visum
En wat een geluk dat zij dat aanbiedt, want daardoor komen we achter een volgend probleem. Het inchecken lukt niet. Reden: ‘mevrouw Meeuwsen heeft geen geldig visum voor Australië’. Gelukkig realiseer ik mij direct waar dat aan ligt. Op het visum staat alleen mijn meisjesnaam, en deze komt dus niet overeen met de naam op mijn ticket… Nieuwe stress: hoe lossen we dit op?!
Nou, uiteindelijk heel simpel: op mijn laptop log ik in bij mijn visum-account op de website van de Australische regering. Mijn gedachte is om opnieuw een visum aan te vragen en nu op mijn volledige naam. Terwijl ik daarmee bezig ben (of eigenlijk: als ik het al gedaan heb), ontdek ik dat je gewoon je naam kunt aanpassen. Per direct. Problem solved!
Aparte bakken op de band
In Londen hebben we maar 1,5 uur overstaptijd. Gelukkig met de garantie van een vervangende vlucht als we de overstap niet halen. Maar het vliegtuig vliegt keurig op tijd. Bij aankomst willen wij hup-hup door de security check. Spullen in bakjes op de band en zelf door het scanpoortje. De medewerker bij het poortje heeft blijkbaar haast en wenkt Wim ongeduldig. Wim hoort daardoor niet dat de medewerker bij de band hem vraagt om zijn elektronische apparatuur in een apart bakje te leggen. ‘Die meneer wil graag een half uur wachten’, roept ze super sarcastisch door de ruimte, terwijl Wims bakje naar een zijspoor glijdt. Gelukkig zit haar dienst erop en checkt haar collega de spullen extra snel. Dus kunnen we toch nog vlot door naar de gate.
Snelle overstap op Heathrow
De KLM-medewerker die ons op Schiphol al zo goed geholpen heeft, blijkt contact opgenomen te hebben met de medewerkers van China Southern op vliegveld Heathrow. We krijgen snel onze boardingpassen. “Hebben jullie ook bagage?” Zij schrikken even als wij ‘ja’ zeggen. Dat heeft de KLM-medewerker er namelijk niet bijgezegd en ze zien onze bagage niet in hun systeem staan. “Maakt u zich geen zorgen! Wij hebben nog 25 minuten; in die tijd zoeken we uw bagage. En wij kunnen deze dan zelf taggen, zodat deze automatisch meegaat naar Melbourne.” Binnen een kwartier is onze bagage opgespoord: ook weer opgelost! Voor de overstap in China hebben we gelukkig alle tijd en de rest van de reis verloopt rimpelloos. We zijn veilig gearriveerd in Australië!
Gearriveerd in Australië – het is nog voorjaar
Wij rekenden op zomerse temperaturen, maar het is hier nog echt lente. De zon geeft warmte, maar zit voor een groot deel van de dag verborgen achter wolken, en er waait een koude wind. Waarschijnlijk verlangen we over een paar weken met smart terug naar deze koele dagen, maar wat ons betreft mag het nu wel zomer worden. De weersvoorspelling is gelukkig goed.
Klussen, freelancen en trips maken
De komende 3 maanden wonen we in Maldon in Victoria, Australië. In het bungalowtje van mijn zwager en schoonzus. Naast hun eigen huis. Van daaruit willen we lekker veel tripjes maken. We hebben al een auto gekocht. Die is groot genoeg om in te slapen. Daarnaast hebben we een tentje gekocht, dat we kunnen gebruiken als het zo uitkomt. En als we ’thuis’ in Maldon zijn, gaat Wim zijn broer helpen bij het verder renoveren van beide huizen, terwijl ik aan het freelancen ben.
Net gearriveerd in Australië – ontmoeting op de junkyard
Uitgebreid bijkletsen, even naar de lokale kroeg, auto en kampeerspullen kopen, bankpassen regelen, boodschappen doen… De afgelopen dagen zijn vrij vol. We kijken ook even rond op de junkyard in Bendigo. Daar hoort een wat oudere man ons Nederlands praten en hij knoopt een praatje aan. Hij is in 1952 als 11-jarige jongen met zijn gezin naar Australië geëmigreerd en woont nu vlakbij de Twelve Apostles, aan de Great Ocean Road. Zijn nicht, met wie hij naar de junkyard gereden is, geeft ons zijn telefoonnummer. Als we in de buurt zijn, moeten we vooral op bezoek komen!
Bekijk mijn foto’s van de junkyard:
Autowrakken in Australië
Typisch Australisch zijn de oude autowrakken. In ons kleine landje worden oude auto’s geplet, maar Australië heeft genoeg ruimte om ze gewoon te laten staan. Ik vind het superleuk om ze op de foto te zetten en Wim maakt op zijn beurt olieverfschilderijen van de meest bijzondere auto’s.
Het schilderij hierboven is van een autowrak dat ik fotografeerde op het erf van een verlaten boerderij.
De foto’s hieronder maakte ik op een terreintje in Lockwood South, in de buurt van Bendigo:
This entry was posted in Australië, Persoonlijk