Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Coober Pedy in de outback van Australië

6 februari 202015 oktober 2022

In Coober Pedy wonen de meeste mensen onder de grond. Omdat het daar lekker koel is (het is er zomers vaak ver boven de 40 graden) en omdat de ruimtes grotendeels al uitgegraven zijn door mijnwerkers op zoek naar opaal. Een bezoek aan het opaalmijnstadje Coober Pedy is een bijzondere belevenis.

Welkom in Coober Pedy

White man in a hole

‘Onder de grond’ is eigenlijk ‘in een berg’. De mijnwerkers boren – meestal vanaf de top – een gang door de berg, op zoek naar opaal. De naam Coober Pedy komt van ‘kupa piti’ de uitdrukking van de oorspronkelijke bewoners: ‘witte man in een gat (in de grond)’. Zelf logeren we ook onder de grond; in een vakantiewoning. Lekker ons eigen bedoeninkje. [Lees verder onder de foto’s]

Onze vakantiewoning in Coober Pedy.
Onze vakantiewoning in Coober Pedy.
Onze vakantiewoning in Coober Pedy.
Oud mijnvoertuig en autowrakken achter ‘ons’ huis.

‘Mad Max’-landschap

Boven de grond lijkt het in Coober Pedy en omgeving of je in een ‘Mad Max’-film beland bent. Dat kan wel kloppen, want Mad Max III is hier gefilmd.

Heuveltjes, gevormd door puin uit de mijngangen.
Stadscentrum van Coober Pedy

Tour in en rond Coober Pedy

Onderweg naar Coober Pedy hebben we bij de rest areas aan de Stuart Highway reclame voor de Noble tour gezien en die lijkt ons wel wat. Paul, onze gastheer, vindt het ook een aanrader, omdat je een rondleiding krijgt door de werkende mijn van de gids zelf. Maar meneer Noble is op vakantie overseas, daarom gaan we voor een self guided tour. Met hulp van Paul stellen we een afwisselend dagprogramma samen.

Ruimteschip uit de film Pitch Black.

Umoona Opal Mine & Museum

We starten met een kop koffie in Downunder Gallery and Cafe en bewonderen er de Aboriginal kunst.

Dan wandelen we naar het Umoona Opal Mine & Museum, om de hoek. We krijgen een rondleiding door de voormalige mijn en twee aangrenzende ondergrondse woningen. Onze gids is een ex-opaalmijnwerker; de (lang geleden) in Oostenrijk geboren Rudy. Hij geeft een super interessante uitleg, met veel persoonlijke anekdotes. We zijn de enige gasten en dat maakt de rondleiding extra speciaal. [Lees verder onder de foto’s]

Downunder Cafe & Gallery
Downunder Cafe & Gallery
Umoona Opal Mine & Museum
Umoona Opal Mine & Museum
Umoona Opal Mine & Museum
Umoona Opal Mine & Museum, verblijf van een mijnwerker.
Umoona Opal Mine & Museum, moderne woning.

Breakaways en Dog Fence

Het volgende onderdeel van onze zelfbedachte tour is het natuurgebied de Breakaways. Voluit The Kanku Breakaways Conservation Park; een natuurgebied met bijzondere heuvels. Het park is eigendom van de Antakirinja Matu Yankunytjatjara Aboriginals, die hier vanouds wonen. Voor hen heeft het gebied een belangrijke spirituele betekenis. We rijden een lus: heen over de snelweg en terug over een slingerende, onverharde weg langs een aantal uitzichtpunten in het park.

Voor het park heb je een permit nodig. Die koop je bij het Coober Pedy Visitor Information Centre (op de website even naar beneden scrollen voor contactgegevens). [Lees verder onder de foto’s]

Breakaways
Breakaways
Breakaways

We komen in de Breakaways ook langs de Dog Fence. Dat is een 5300 km lang hekwerk dat de schapen in het zuidelijke deel van Australië beschermde tegen dingo’s. Veel landeigenaren hadden al omheiningen rond hun land; met de dog fence verbonden zij de bestaande hekken tot één hekwerk van 5320 km lang. Twee keer de lengte van de Chinese muur. Het hekwerk werd gebouwd tussen 1880 en 1885.

Dog Fence

De ondergrondse woning van Crocodile Harry

Voor we Coober Pedy weer inrijden, bezoeken we de ondergrondse woning van Crocodile Harry. Een zelfs voor Coober Pedy begrippen excentrieke Letse baron. Na een carrière als krokodillenjager streek hij in Coober Pedy neer om opalen te zoeken. Harry is al een tijdje geleden overleden, maar je kunt zijn woning nog bezoeken.

De woning van Crocodile Harry
De woning van Crocodile Harry
Bij de woning van Crocodile Harry
Bij de woning van Crocodile Harry

Ondergrondse kerk

Terug in Coober Pedy bekijken we de ondergrondse Servisch-Orthodoxe Kerk, gebouwd in 1993. [Lees verder onder de foto’s]

Underground Serbian Orthodox Church
Underground Serbian Orthodox Church

Old Timers Mine

Het laatste onderdeel van ons ‘sight seeing’-programma is de Old Timers Mine. Dit museum bestaat uit een oude mijn, een ondergrondse woning, een tentoonstelling en een winkel. Er is geen gids; we krijgen een veiligheidshelm op en een Nederlandse beschrijving mee, en mogen zelf op verkenning uit. Gewoon de nummers volgen. Dat is nog een leuke uitdaging, want de mijn heeft een sluip-door-kruip-door gangenstelsel. [Lees verder onder de foto’s]

Old Timers Mine
Old Timers Mine
Old Timers Mine, ondergronds huis
Op weg naar ons vakantiehuis met afhaalpizza’s.

Aboriginals

Ons bezoek aan Coober Pedy vinden wij interessant en leuk, maar ook confronterend. We zien Aboriginals (of ‘First Nation People’) die het zo het zien goed hebben, maar we zien ook een groep mensen die duidelijk in grote armoede leven. Ze zwerven wat heen en weer door de stad, hangen rond bij de drankwinkel of zitten tussen de bosjes langs de kant van de weg.

In één dag krijgen wij natuurlijk bij lange na niet het complete plaatje. En ik realiseer me dat er waarschijnlijk geen oplossing is voor deze groep Aboriginals, omdat er in het verleden al te veel fout is gegaan. Als gast van het land wil ik geen oordeel geven. Maar ik vind dat ik het ook niet kan maken om een 100% verhaal te schrijven zonder dit te benoemen.  

The Opal Bug
Mural in Coober Pedy
This entry was posted in Australië
  • Australië
Share

Post navigation

  Roadtrip door de Outback
William Creek in de Australische Outback  

2 thoughts on “Coober Pedy in de outback van Australië”

  • Gertrude 6 februari 2020 at 09:33 Reply

    Leuk weer om te lezen Feikje! En er komen weer veel herinneringen boven bij het zien van foto’s die ik (sommige zelfs exact dezelfde!) in mijn fotoboeken heb zitten.
    Flinders Range, Coober Pedy en the Murray River….. Ik krijg er zowaar een beetje heimwee van.

    • Feikje 7 februari 2020 at 09:52 Reply

      Leuk! Jouw tip om voor de camping met kangoeroes op het strand (weet de naam even niet meer) konden we niet opvolgen, vanwege de branden daar. Alhoewel ze de support daar nu extra goed kunnen gebruiken.

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië Montenegro museum Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk Wandelen winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

ReizenReizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen


© 2022