Vlorë verrast ons! Mooie boulevard, gezellig stadscentrum, en een prachtig gerestaureerde oude stad. We verkennen de stad op de fiets. Extra fijn: vanaf de stadsgrens loopt er een mooi fietspad tot aan het centrum.
Inhoudsopgave
Nederlands ontwerpbureau
We fietsen zo lekker dat ik niet veel foto’s maak van het moderne stadscentrum. Wel vind ik op internet het plan voor de aanleg van de Bulivardi Ismail Quemali, de groene laan die door het stadscentrum loopt. Ontworpen door het Nederlandse landschapsontwerpbureau BOOM! Klik even op de link hierboven, want het ziet er in werkelijkheid echt zo mooi uit als op de ontwerptekeningen. Behalve het plein rond het monument van de onafhankelijkheid; daar zijn ze nog bezig met de aanleg.
Blij met onze Stella e-bikes 🙂
Foto-impressie Vlorë:
Boulevard en stadscentrum
Wij fietsen de stad in via de boulevard langs het lange strand. Met heel veel hotels, restaurants en terrassen, en in het midden palmbomen en een 2-baans fietspad. En via de boulevard komen we vanzelf in het stadscentrum.
Oude stad van Vlorë
De oude stad is onlangs helemaal gerestaureerd, met geld van een Amerikaans-Albanese stichting. De hoop is om hiermee toeristen te trekken en de economie op te krikken.
De hoofdstraat van de oude stad is vernoemd naar de Franse politicus Justin Godart. Na zijn bezoek aan Albanië in 1921 schreef hij: “Vlorë zal reizigers, toeristen, kunstenaars van over de hele wereld aantrekken; vrienden van de vrijheid zullen er als pelgrims naar toe komen; treurig land van eeuwenlang onrecht en lijden, zal het het beloofde land van optimisme worden.” (Hij steunde ook actief de Albanese onafhankelijkheidsbeweging.)
Hij had het een eeuw later precies zo kunnen zeggen. En ik gun het de stad van harte dat zijn uitspraak uitkomt.
Vlorë is er in ieder geval klaar voor om toeristen van over de hele wereld aan te trekken voor een leuke citytrip! En het is natuurlijk een geweldige tussenstop op een campertrip door Albanië (lees mijn blog).
Ontdek de stad en de omgeving met GetYourGuide
Met streetview kun je op Google Maps (nog) zien hoe de straat er in 2016 uitzag.
Bazaar Vlorë
Typisch Albanees: net als in bijvoorbeeld Shkodër is er ook in Vlorë een oude, vervallen bazaar-achtige wijk die grenst aan het moderne centrum. Voor toeristen aantrekkelijk, omdat het zo anders is dan we ’thuis’ gewend zijn, maar ik kan me voorstellen dat de inwoners van Vlorë daar zelf anders over denken.
Lees ook mijn blog Bezienswaardigheden in Shkodër.
Bezienswaardigheden in Vlorë
National Museum of Independence
Het Nationaal Museum van de Onafhankelijkheid zit in het gebouw van de eerste regering van Albanië. In het Albanees heet het Muzeu Kombëtar i Pavarësisë. Het staat in de haven van Vlorë; je vindt het door op Google maps op National Museum of Independence, Vlora te zoeken.
Muradie Moskee
Muradie moskee is een voorbeeld van de Ottomaanse bouwkunst in Albanië. De moskee is in 1537 gebouwd, met stenen van een Romeinse begraafplaats. Je komt er vanzelf langs, als je via de boulevard de stad in fietst.
Museumhuis Eqerem Bej
Naast de moskee staat het huis van Eqerem bej Vlora. Je kunt het niet missen. Het is nu een etnografisch museum. In het Albanees heet het: Shtëpia muze Eqerem Bej Vlora. Eqerem bej Vlora was schrijver en lid van de eerste regering van Albanië. Hij was een neef van Ismail Qemali. (Qemail was de eerste minister-president van Albanië). En zijn moeder was een Toptani.
Over de Toptani-familie lees je meer over mijn artikel over Tirana.
Kanina-kasteel
De ruïne van het Kanina-kasteel ligt boven Vlorë. In het Albanees heet het: Kalaja e Kaninës. Er is niet veel van over, maar het uitzicht op de omgeving is prachtig. Om er te komen, kun je het beste een taxi vanuit de stad nemen.
Het verhaal van Vlorë in het kort
Vlorë is een van de oudste steden in Albanië en heeft een nogal turbulente geschiedenis. Griekse kolonisten stichtten de stad in de 6e eeuw voor Christus. De naam was Aulon. In het Romeinse rijk was Vlorë een belangrijke havenstad.
Servië veroverde Vlorë in 1345 en vanaf 1364 waren de Ottomanen de baas. In 1690 was Vlorë heel even in Venetiaans bezit en in 1691 namen de Ottomanen de stad weer over. Kun je het nog volgen?
In 1912 riep Ismail Qemali in Vlorë de onafhankelijkheid van Albanië uit. (Het hoorde tot die tijd nog bij het Ottomaanse rijk.) Hij was de eerste minister-president. En Vlorë werd de eerste hoofdstad van het land. Maar in 1914 vielen de Italianen de stad binnen en bezetten deze tot 1920. Sinds dat jaar is Tirana de hoofdstad van Albanië. In 1939 viel Italië Vlorë nog een keer binnen en nazi-Duitsland bezette de stad tot 1944.
In 1997 was Vlorë één van de steden in het zuiden van Albanië waar grote rellen waren nadat verschillende frauduleuze investeringspiramides ingestort waren. Dit leidde tot de val van de regering en stortte het land bijna in een burgeroorlog.
Tegenwoordig is Vlorë de tweede haven van het land en een populaire badplaats.
Camping Vlora
Onze uitvalsbasis voor Vlorë is camping Vlora in Radhimë, 11 kilometer fietsen. Langs de doorgaande kustweg, maar als je ‘je ruimte neemt’, houdt het verkeer prima rekening met jou als fietser. Direct naast camping Vlora ligt camping Rezidenca Cekodhima. We kiezen camping Vlora, omdat we daar nog net een plekje aan zee, in de schaduw van grote bomen, vinden. We eten ’s avonds wel in het restaurant van camping Rezidenca Cekodhima. Een lekkere schotel met verschillende soorten gegrilde vis.
Camperplaats in Vlorë
Als je ’s avonds de stad Vlorë in wilt of als je liever niet langs de doorgaande weg vanaf Radhimë naar Vlorë fietst, kun je op Park4Night een overnachtingsplek in Vlorë zelf zoeken.
Over de Llogarapas
We rijden naar camping Vlora bij Vlorë over de kustweg vanaf Himarë. De Albanese rivièra. Onderweg passeren we de Llogarapas. Met veel haarspeldbochten en een paar steile stukken. Maar prima te doen met onze camper van 7.40 m.
Lees ook mijn blogs de Albanese rivièra en Himarë aan de Albanese rivièra.
[Einde tekst]
This entry was posted in Europa