De belangrijkste bezienswaardigheid van Shkodër is het Rozafa-kasteel. Het heeft een lange geschiedenis, waarvan je de resten tot vandaag kunt bekijken.
De ruïne van Rozafa Castle (Albanees: Kalaja e Rozafës) ligt op een rotsachtige heuvel. Je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving en op de Loodmoskee. In de ruïne is een klein museum; hier kom je meer te weten over de geschiedenis van het fort en de stad Shkodër.
Inhoudsopgave
De geschiedenis van kasteel Rozafa
Door zijn hoge ligging met zicht op het Meer van Shkodër, en de rivieren Bunë en Drin was het kasteel al in de oudheid strategisch belangrijk. De Illyriërs woonden er tot ze werden verslagen door de Romeinen in 168 voor Chr. Het fort heeft daarna nog veel belegeringen meegemaakt, onder andere door de Serviërs, de republiek Venetië, de Ottomanen en Montenegro (die laatste in 1912). De versterkingen waarvan de resten nu nog te zien zijn, dateren voornamelijk uit de Venetiaanse periode.
De legende van kasteel Rozafa
Aan de bouw van het kasteel van Shkodër is een legende verbonden:
Drie broers vatten het plan op om een kasteel te bouwen. Ze werken de hele dag, maar ’s nachts storten de funderingsmuren in. Ze ontmoeten een wijze oude man die de oplossing van het probleem lijkt te weten. Hij vraagt hen of ze getrouwd zijn. Als ze positief reageren, zegt de oude man: “Als je het kasteel echt wilt afmaken, moet je zweren dat je je echtgenotes nooit zult vertellen wat ik je nu ga vertellen. De vrouw die jullie morgen je eten brengt, moet je levend begraven in de muur van het kasteel. Alleen dan blijven de fundamenten staan en gaan ze voor altijd mee.”
Levend begraven
De drie broers zweren dat ze er niet met hun vrouwen over zullen praten. Maar de twee oudsten verbreken hun belofte en vertellen stilletjes toch alles. De jongste is de enige die niets zegt. De volgende dag wachten ze gespannen af wie de mand met voedsel draagt. Het is Rozafa, de vrouw van de jongste broer. Verbitterd legt deze haar uit wat de afspraak is.
Ze protesteert niet, maar doet wel een verzoek: “Als je me insluit, laat dan een gat achter voor mijn rechteroog, voor mijn rechterhand, voor mijn rechtervoet en voor mijn rechterborst. Onze jongste zoon is namelijk nog maar een baby. Als hij begint te huilen, zal ik hem opvrolijken met mijn rechteroog, troosten met mijn rechterhand, in slaap brengen met mijn rechtervoet en voeden met mijn rechterborst. Laat mijn borst in steen veranderen en het kasteel bloeien. Ik wens dat mijn zoon een grote held wordt, heerser van de wereld.”
Bij de hoofdingang van het kasteel staat een beeldhouwwerk van Rozafa’s figuur uitgehouwen in haar muur.
Wikipediapagina over Rozafa Castle
Wij bezochten kasteel Rozafa toen we met onze camper op camping Lake Shkodra Resort bij Shkodër stonden.
Lees ook mijn artikel Bezienswaardigheden in Shkodër.
This entry was posted in Europa