Elbasan heeft een vrij modern centrum en een vervallen Ottomaans wijkje met smalle straatjes. Wij zien kansen: wijkje opknappen en vol zetten met souvenirstalletjes en terrasjes…
De stad is één van de bestemmingen in mijn voorstel voor een campertrip door Albanië.
Inhoudsopgave
Kasteelwijk (Kala)
Het oude Ottomaanse wijkje is de kasteelwijk (Kala). Opvallend zijn de vestingmuren rond het oude fort. Die zijn gebouwd op de ruïnes van de oorspronkelijke Romeinse en Byzantijnse vestingwerken.
Binnen in het fort vind je de koninklijke moskee, uit de 15e eeuw, en de resten van een Hamam (Turks bad). En ook de orthodoxe Kerk van de Heilige Maria, gebouwd in 1650 en een Byzantijnse Kerk.
De klokkentoren in de muur van het kasteel is sinds 1963 een cultureel monument.
Koningsmoskee
De Xhamia e Mbretit (= Koningsmoskee) in de kasteelwijk van Elbasan is in 1492 gebouwd door Sultan Bajazit. Het is een van de oudste moskeeën in Albanië. De moskee is al in 1948 aangewezen als nationaal cultureel monument. Hij is daardoor gelukkig bewaard gebleven tijdens het communistische regime, waarin religie verboden was.
Hamam
De Haman (Turkse bad) in de kasteelwijk dateert uit de 16e eeuw. In de 20ste eeuw werd de Hamam als opslagplaats gebruikt, maar tegenwoordig is het gelukkig in ere hersteld als bezienswaardigheid. Hopelijk lukt dat ook nog met de rest van het wijkje.
Musea van Elbasan
Etnografisch museum van Elbasan
Het Muzeu Etnografik (= Etnografisch museum) is gevestigd in een huis uit de achttiende eeuw. Het staat ook bekend als het Huis van Hajdar Sejdin. Je vindt het in het moderne centrum van Elbasan, recht tegenover de hoofdingang van het kasteel. Dit is de exacte locatie op Google Maps.
Schoolmuseum
De eerste school voor beroepsonderwijs in de Albanese taal werd 1909 in Elbasan geopend. Er werden leraren opgeleid. Er is een museum aan gewijd: het Schoolmuseum.
Jammer genoeg niet in het oorspronkelijke gebouw van de school, want dat is door brand verwoest. Gelukkig zijn er nog wel veel historische documenten en foto’s bewaard gebleven. Ik vond er dit artikel over: The Normal School of Elbasan Celebrates 111th Anniversary. (Normaalschool is de ouderwetse term voor pedagogische academie.)
Het museum is gevestigd op de 1e verdieping van de huidige middelbare school Luigj Gurakuqi. Die vind je hier. Wij zijn hier zelf niet geweest en informatie over dit museum is heel moeilijk te vinden. Ik weet dan ook niet zeker of het museum openbaar toegankelijk is.
Hoe kom je in Elbasan?
Vanaf Tirana ben je via de nieuwe snelweg in 3 kwartier in Elbasan. En ook vanaf Shkodër is het maar ongeveer 2 uur rijden. Je bezochten Elbasan op weg naar het Meer van Ohrid.
Lees ook mijn blogartikelen over:
Het verhaal van Elbasan
Skampi
Elbasan is één van de oudste steden van Albanië en de op twee na grootste stad. In de 2e eeuw voor Christus was er op deze plek waarschijnlijk al een Illyrische nederzetting. Het heette toen ‘Mansius’, wat ‘woonplaats’ betekent. In de 2e eeuw na Christus stond de stad bekend als Skampius en later als Skampi.
Via Egnatia
Tijdens het Romeinse rijk bloeide Skampius en werd vanwege zijn centrale ligging economisch en militair heel belangrijk. De stad lag namelijk aan de Via Ignatia, in het Romeinse rijk. De weg verbond de Romeinse kolonies aan de oostkust van de Adriatische Zee met die aan de andere kant van de Balkan.
Sultan Mehmet II
In de 15e eeuw veroverde de Ottomaanse Sultan Mehmet II (Mehmet de Veroveraar) de stad. Hij gaf deze de naam ‘Elbasan’. Met de komst van Mehmet II veranderde Elbasan in een militaire basis. Van hieruit vielen de Ottomanen de vesting Krujë aan. Hier woonde Skanderbeg. Zolang Skanderbeg leefde, lukte het de Ottomanen niet om Krujë te veroveren.
Lees ook mijn artikel over Krujë en de Albanese volksheld Skanderbeg.
Na zijn nederlaag in Krujë besloot de sultan het oude Romeinse kasteel in Elbasan te verbouwen en daar te gaan wonen. Bij de ingang schijn je nog steeds een plaquette te kunnen vinden met de Turkse inscriptie: ‘Ik plaats mijn hand hier, de Sultan, zoon van een Sultan, overwinnaar Sultan Mehmet, koning der koningen.” Na de dood van Skanderbeg nam Sultan Mehmet het kasteel van Krujë alsnog over.
Ottomaanse overheersing in Albanië
De Ottomanen bleven maar liefst 500 jaar in Albanië en de geschiedenis van hun overheersing en de strijd van Albanië voor onafhankelijkheid is dus een belangrijk onderwerp in de geschiedenis van het land.
This entry was posted in Europa